Растящият евроскептицизъм в страните от ЕС е свързан с това, че гражданите на тези държави все повече се убеждават в некомпетентността на ръководителите на съюза, заяви за Sputnik испанският политик Енрик Равельо Барбер, който е за независимост на Каталония.

Сторонники выхода из Евросоюза во время демонстрации в Лондоне, Великобритания. Архивное фото

 

Канцлер Германии Ангела Меркель (в центре) и президент Германии Йоахим Гаук (второй справа)
 «Растящият евроскептицизъм в страните от ЕС е свързан преди всичко с това, че гражданите на тези държави всеки ден все повече и повече се убеждават в некомпетентността на ръководителите на ЕС, които се занимават с каквото им е угодно, но не и с темите, които вълнуват обикновените хора», — счита Барбер.

Според него, тези настроения са свързани значително с миграционната криза.

 

«Брюксел заставя страните от ЕС да приемат бежанци, при това никой не пита за  мнението на гражданите на тези държави. А мнението е напълно оформено. За това не е прието да се говори, но бежанците са едва ли не главни фигуранти в криминалните хроники, хората са възмутени от тази ситуация», — твърди събеседникът на агенцията.

Той е уверен, че същият фактор е изиграл ключова роля и на референдума за Брекзит.

 

 

Впрочем, Барбер подчертава, че самата идеята за ЕС му се струва добра, защото «само заедно европейските страни могат да бъдат реална сила, съпоставима с Русия, САЩ или Китай».

 

«Друг е въпросът, че това трябва да е истински съюз, а не диктат на едни държави над други», — каза той.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;