Чуждестранни спецслужби са подготвяли мащабни кибератаки с цел дестабилизация на финансовата система на Русия, като атаките са планирани да започнат на 5 декември, съобщиха от сайта на ФСБ.

 

 

 

110

 

 

 

От Федералната Служба за Сигурност на Русия уточниха, че атаките е трябвало да ударят едни от най-големите банки в Русия.

 

 

« Кибернападението се планира със съпровождението на масово SMS-оповестяване и публикации в социалните мрежи и блоговете, с провокационно съдържание по отношение на кризата в кредитно-финансовата система на Русия, съобщения за банкрут, за отнети лицензи на редица водещи банки с федерално и регионално значение. Акцията е нацелена на няколко десетки града в Русия»,- се казва в съобщението на руската служба за сигурност.

 

 

 

 

Установено е, че Командните центрове за бъдещите кибератаки са разположени в Холандия и принадлежат на украинската компания «BlazingFast», информираха от ФСБ. Сега руските спецслужби провеждат редица мероприятия за неутрализация на заплахите.

 

 

Източник близък до Централната банка на Русия, съобщи, че от регулатора са информирани за готвените кибератаки и работят съвместно с ФСБ.

 

 

През ноември 5 руски банки от топ 10 бяха подложени на  DDoS-атаки. Началникът на Сбербанк Герман Греф заяви, че планираната атака, е в хиляди пъти по-мощна от наблюдаваните по-рано.

 

Първият заместник-председател от борда на директорите на Сбербанк Лев Хасис, разказа пред журналисто, че компаниите са успели да изяснят от къде именно, са били координирани действията на хакерите, но отказа повече подробности, тъй като става въпрос за «международни отношения».

 

 

 

Атаките към Русия се планират по всички направлениия- информационни, кибер атаки, и винаги носят провокационен характер.  Спецслужбите на страната винаги са се славили с високия си професионализъм и знания, и успяват да предовратят голяма част от планираните провокации.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;