30   работнически и комунистически партии от Европейския съюз и Европа, обединени в Европейската комунистическа инициатива, осъдиха новия анти-комунистически закон и обявиха солидарност с българските комунисти в специално писмо след обръщение от страна на Съюза на комунистите в България и Движение „Че Гевара“.

 

Партиите от „Инициативата“ искат незабавно оттегляне на анти-комунистическия закон и всяко друго преследване на комунистите и тяхната дейност, идеология и символи.

 

В писмото се казва:

Новият анти-комунистически закон трябва да бъде отхвърлен

 

Солидарност с българските комунисти

 

Европейската комунистическа инициатива осъжда и отхвърля новия анти-комунистически закон, който провокативно определя „комунистическия режим като криминален“ и изисква премахване на комунистическите символи и послания, прави задължителна анти-комунистическата пропаганда в университетските и училищните учебници и определя глоби до 2 000 лева (1 000 евро) за тези, които не го прилагат, и при повторно нарушение удвоява глобата.

solidarity-with-bulgarian-communists_page_2

 

Тази нова анти-комунистическа офанзива е интегрирана в целите на Европейския съюз и буржоазните правителства да подменят и пренапишат историята като преследват комунистическите партии и комунистите, криминализират тяхната активност и забраняват комунистическата идеология. Усилията са насочени към съзнанието на младите хора, което систематично се облъчва с антикомунизъм, с клевети срещу държави, в които е изграден социализъм, както и с оправдаване на нациско-фашистките престъпления. Колкото повече се увеличава антинародната и антиработническа офанзива на европейските правителства, толкова повече те прибягват до груб анти-комунизъм. Техните усилия няма да успеят. Великата октомврийска революция преди 99 години показа, че хората могат да избират социално-икономическа система, която да служи на техните интереси, че те могат да вземат нещата в свои ръце и радикално да променят живота си.

 

 

Ние изразяваме нашата солидарност с българските комунисти и искаме незабавно оттегляне на антикомунистическия закон и всяко друго преследване на комунистите и тяхната дейност, идеология и символи.

 

Анти-комунизмът няма да мине!
1/12/2016
Секретариатът на Инициативата “

Инициативата на комунистическите и работнически партии (http://www.initiative-cwpe.org/en/info/about/) е форма на сътрудничество между комунистическите и работническите партии в Европа. Инициативата включва 30 комунистически и работнически партии от страните членки на Европейския съюз, асоциираните страни и други европейски държави като Великобритания, Австрия, Хърватска, Дания, Франция, Ирландия, Италия, Норвегия, Испания, Турция, Литва, Латвия, Малта, Швеция, Словакия, Унгария, Молдова, Македония, Гърция, Беларус, Украйна, Русия. От българска страна представители в „Инициативата“ е Съюзът на комунистите в България и Партията на българските комунисти – членове на коалиция „БСП Лява България“. „Инициативата“ има депутати в Европейския парламент.
Целта на „Инициативата“ е да изучава и развива въпросите на европейската политика и да координира общи действия. Централата се намира в Атина, Гърция и в момента се координира от парламентарно представената Комунистическа партия на Гърция (KKE).

Тагове: ; ; ; ; ;