В южна Украйна започнаха учения с ракетни стрелби, заяви началникът на пресцентъра на Въздушното командване  «Юг» Владимир Крижановский в ефира на телевизия «112 Украина».

Плановые мероприятия боевой подготовки воинских частей и подразделений Центра войск береговой обороны Украины проходят в Крыму. 2008 год

Според него, ученията са контролно-летателни изпитания на управляеми зенитни ракети със средна далечина на действие, става дума за ракети С-300.

«Всичко върви по план така, както бе планирано», — каза Крижановский, добавяйки че «всичко върви съгласно нормите на международното законодателство».

 

Крижановский отбеляза, че стрелбите на ВСУ са на разстояние 30 километра от въздушното пространство на Крим.

Източник на РИА Новости в силовите групировки в Крим сподели, че корабите на Черноморския флот са заели позиции недалеко от западното крайбрежие на полуострова. Тяхната за дача е противовъздушната отбрана на Крим.

«Корабната ПВО е в усилен режим на работа», — заяви източникът.

 

По-рано се съобщи, че Киев има намерение на 1 и 2 декември да проведе стрелби в района на Симферопол. Украинските власти издадоха уведомления, които указват опасните за полети зони над Черно море  — към тях Киев е отнесъл неутралните води и част от руската територия югозападно и югоизточно от Крим.

Росавиация заяви за нарушение на международните споразумения от страна на Киев, което създава опасност за гражданските полети. Действията на Украйна бяха наречени от ведомството опит «да се навлезе» в суверенното въздушно пространство на Русия.

Руското МВнР на свой ред нарече действията на Киев провокация. Министерството на отбраната предаде на украинското военно аташе протестна нота по повод подготовката за стрелбите.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;