На фона на колосалните успехи на сирийските правителствени войски срещу терористите в Алепо, президентът на Турция заяви, че основната цел на настъплението на турската армия- не е нито ИДИЛ* ( *терористична организация забранена в Русия и редица страни), и не са кюрдите, а сваленето на Башар Асад. След такова заявление, приблизително можем да предположим датата на първата битка между двете армии, мястото на срещата им и названията на частите, които ще поемат върху себе си основния удар. Сирийската война влиза в нов етап.

 

 

 

 

 

105

 

 

 

 

Сирийските правителствени войски ликвидираха така нареченият северо-източен котел, който се образува след успешните настъпателни операции през последните три дни. В течение на няколко час беше освободена около 40 % от това, което по-рано се наричаше » източен Алепо, контролиран от бунтовниците».

Дамаск успя да си възвърне територия с население над 100 хиляди, при което 10 хиляди от местините жители се преместиха в западната част на града, която отдавна е освободена от джихадистите.

 

 

 

106

 

 

Терористите панически започнаха да напускат тези райони, търпейки големи загуби жива сила. Фронтът на бойците беше разрушен, но те все пак запазиха потенциал за съпротивление. Незаконните въоръжени формирования открито разтрелват колони с граждански лица, които се опитват да напуснат тези части, които все още са под контрола на джихадистите.

 

 

Въпреки тежестта на битките, правителствените сирийски войски удържат до този момент фронта вече трети ден, САА много бързо успява да се придвижи напред в посока Ел- Баба, като за ден успява да преодолее три километра, и сега разстоянието до «мястото на срещата с турските войски»  не превишава пет километра, което  не е толкова съществено, ако се има предвид далекобойността на съвременните артилерийски системи.

Сблъсъкът на сирийските и турските войски в района на Ел- Баба е просто неизбежно. А вземайки предвид заявлението на Ердоган, че турските войски влизат в Сирия «за да свалят Башар Асад» прави ситуацията още по-критична и опасна.

 

 

Да повторим последователността на събитията. Настъплението на Сирийската арабска армия започна на 25 ноември в квартал Ханано, а в центъра настъплението беше подкрепено с атака от страната на летището на Алепо. След пробива в район Ханано започна придвижване на правителствените сили по цялата северна част на фронта.

На 27 ноември отбраната на бойците беше разкъсана по цялата северна част на фронта, а след Ханано бяха освободни и главните височини около град Джебел Бадро. По такъв начин, към 28 ноември цялата северна част беше прочистена от бойците.

 

 

И още в понеделник сирийските части влязохо в противостояние с турските войски на фронтовата линия. Републиканската гвардия тогава премина към населения пункт Азрак, който се контролира от про-турски въоръжени формирования. И ако се вземат предвид темповете на настъпление от двете страни, максимум още три дни и ще последва големия сблъсък на сирийските войски с турските, около Ел-Баба на доволно голяма територия, където може да започне война на всички против всички.

Ултиматумът на Дамаск към ИДИЛ и ан-Нусра да изтеглят частите си изтече, и изведнъж Турция се включва.

След като терористите претърпяха големи поражения. И следва логичния въпрос: защо?

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;