Депутатът от ГЕРБ се ядоса, че парламентът отхвърли искането му за отпускане на 2 млн. лв. за музей на лагера в „Белене“

 

75 депутати очевидно са с петолъчки в главите според ексцентричната логика на най-големия борец против комунизма — Методи Андреев. Толкова отхвърлиха искането за 2 милиона допълнително в държавния бюджет, за да се вдигне музей на лагера в Белене, съобщи Епицентър.

Низвергнатият от групата си, макар и неофициално, депутат от ГЕРБ скочи в защита на Реформаторите и предложението на Найден Зеленогорски. Само 37 народни избраници подкрепиха искането на 2 милиона допълнително за музея. Патриоти и 8 народни избраници от ДПС също застанаха зад музея на жертвите-концлагеристи, уточнява Канал 3.

 

Верен на радикализма си, Андреев заплаши депутатите от трибуната, че сега щяло да се види кой е бил искрен при срещите с репресираните. Сега ще се види и на колко от нас в мозъците стоят петолъчки, провикна се Методи Андреев. България била единствената страна, която няма паметник на жертвите на тоталаризма, 2 милиона били една нищожна сума за страданията на тези хора, да бъде оценена тяхната саможертва и мъка.

 

В отговор социалистът Янаки Стоилов посочи, че няма против, когато става дума за паметници на жертви при различни репресивни режими, но напомни, че вчера парламентът отхвърли искането за други 2 милиона лева, които да бъдат заделени от държавата за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

 

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че парите и за музей на жертвите от концлагера на остров Персин, и за честването на Дякона, ще се отпуснат след представяне на план-сметката, но няма нужда сега да се гласуват като перо в консоирания бюджет.

 

Отхвърлени бяха и предложенията на Патриотите за увеличение на парите за читалища.

 

Менда Стоянова разкритикува пак ПФ, като продължи с вчерашните определения на техния популизъм. И отново сряза Байрактаров и колегите му, че говорят «в техния присъщ популистки стил на веене на байряци».

 

«Гьобелосовата пропаганда за повтаряне на една пропаганда по няколко пъти не е мой прерогатив, а на вашата група», нападна ПФ председателят на бюджетната комисия.

 

Преди това Байрактаров упрекна властта, че на читалище се падат по 400 лв. и дори не било предвидено увеличението на минималната заплата. Общо 3628 са читалищата.

 

«Дори не са им дадени пари да платят не тока, а водата на това читалище, възкликна той. А читалищата все още се издържат основно от дейността на все още живи български пенсионери и с подкрепата на такива като нас, каза за Патриотичния фронт депутатът му.

 

На пояснението на Стоянова, че бюджетът за култура е увеличен с 16 милиона за 2017 г., шефът на комисията Славчо Атанасов възрази, че това не е вярно.

 

«Няма увеличение за пари за културата. 11 милиона е дефицитът на културата и още като пристигнат в културата, ще се разплати този дефицит. Само за ремонта на моста на Колю Фичето трябват 2 милиона. Като падне мостът, Вас ще търсим, а не Министерство на културата», закани се Атанасов на Менда Стояно

 

 

Тагове: ; ;