В България на лечение пристигна поредната, шеста група от украински военнослужещи от 9 човека, съобщи пресслужбата на посолството на Украйна в България.

 

На летище София те бяха посрещнати с украински знамена и възгласи «Слава Украине — Героям слава!» от посланика на Украйна в България Николай Балтажи, от служители на Посолството ни представители на украинската диаспора.

 

Двуседмичният курс за рехабилитация е организиран със съдействието на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, а също от Военно-медицинската академия на България.

До момента рехабилитация в санитарно-курортен комплекс са преминали 47 украински военнослужещи, ранени в зоната на АТО, плановете на организаторите са това да продължи.

По-рано при откриването на почетното консулство в Бургас пристигна лично Посланикът на Украйна в България. Микола Балтажи пристигна, за да въведе Димитър Караненов официално в длъжност “Почетен консул на Украйна”. Обявено бе, че Караненов ще работи на доброволни начала, за да развива културните, икономически и туристически взаимоотношения между двете държави. Новият консулски район обхваща областите Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен и Търговище.

Почетното украинско консулство се помещава в сградата на Гранд хотел “Приморец”.

 

Димитър Караненов е собственик и мениджър на луксозния хотел «Приморец», който се намира на брега на морето.

 

Припомняме следното:

Фотоизложбата „Голодомор”преди година бе експонирана в КЦ „Морско казино” по инициатива на Консулството на Украйна в Бургас.  Поводът бе 83 години от «масовия мор от глад в Украйна, взел над 7 милиона жертви», както обяви тогава посолството на Украйна в България.

Ето какво разясни в миналото посолството по повод изложбата:

 

„В изложбата, която ще присъства в Бургас до края на седмицата, показваме основно голямата трагедия, която е причинила смъртта на между 7.5 и 10 млн. украинци. Организирахме я с помощта на украинското посолство в София, за да разкажем на бургаската общественост и на учениците за един период от историята на Европа, който не бива да бъде забравен. Ще съдействам изложбата да бъде показана в Пловдив, София и Русе”, заяви почетният консул на Украйна в Бургас и инициатор на събитието Димитър Караненов.

 

Изложбата, съдържаща  35 черно-бели и цветни фотографии и текстове на български, руски и английски език, се представr за първи път в България – в Бургас. Тя е предоставена от Посолството на Украйна в София, като част от фотосите са от експозицията на украинския музей „Голодомор”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кой е Димитър Караненов ?

 

С три хотела на Слънчев бряг — «Цвете», «Флора» и «Родопи», е Димитър Караненов през дружеството си «Булкар». Караненов е още собственик на «Гранд хотел Приморец» в Бургас, като през 2013 г. получи и зелена светлина да реставрира популярния кораб–ресторант «Старата фрегата», разположен на границата между Морската градина и Централния плаж в Бургас. През дружеството «Булгариен директ райзен» Караненов придобива ресторанта заедно с хотел «Приморец» след приватизацията на общинското дружество «Приморец турист», което управлява туристически обекти. През 2013 г. той стана и почетен консул на Република Украйна в Бургас.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;