Изданието Политико публикува опасенията, че еврокомисарят Кристалина Георгиева си е купила поста в Световната банка. С тази новина излиза днес вестник «Политико».

 

Според разследване на медията в качеството си на комисар с ресор бюджет и финанси тя е одобрила нова формула, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й. ЕС е един от основните донори на банката. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи.

 

Георгиева обяви през октомври, че напуска Комисията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка. Преди това тя е работила 17 години в институцията.

 

ЕС внася 400 милиона евро в Световната банка, като финансира проекти срещу бедността, както и борбата с климатичните промени в Африка, Азия и на други места в света. Повечето пари се използват именно по тези проекти, но контрибуцията отива и за разходи за мениджмънта на Световната банка.

 

През месец април офисът на Георгиева в Брюксел се съгласява на нова структура за съотношението между проекти и разходи за администрацията. Според запознати с новата схема на финансиране Европейският съюз се съгласява на по-голям процент за административни разходи. Участието на Георгиева в това ключово решение буди сериозни съмнения за конфликт на интереси предвид новата й работа.

 

“Вицепрезидентът Георгиева не е участвала в преговорите по направата на новата рамка със Световната банка», отговарят от комисията на запитването на «Политико».  «Нейната единствена роля беше да подпише решението, одобрено от Жан Клод Юнкер”. 

 

«Хората няма да имат храна, за да плащаме за администрацията на Световната банка», реагира остро евродепутатката Ингеборг Гресле. 

 

Взетото през април решение засяга парите за мениджмънт на Световната банка. По новата рамка цели 17 процента от тях отиват за персонал и консултанти.

 

Пред «Политико» експерти коментират, че 17-процентният разход за персонал и консултанти е абсолютно безпрецедентен. Все още не е ясно дали новата рамка ще изиска и допълнително финансиране от Европейския съюз.

 

Гресле, която е председател на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, твърди, че никога не е виждала толкова големи цифри.

 

“Това е огромно, твърде висок разход. Хората няма да имат какво да ядат, за да има пари за администрацията на Световната банка». 

 

Според европейските регулации никоя институция не може да има специално отношение. Решението на ЕК за Световната банкаобаче се отнася само за тази институция.

Тагове: ; ;