Помощникът на министъра на финансите на САЩ по икономическата политика в администрацията на Роналд Рейгън Пол Крейг Робърт с ирония отговори на обвиненията на журналиста от The Washington Post за проруската си позиция. Икономистът публикува открито писмо до Владимир Путин с молба да му даде руско гражданство.

«Сега, когато агентът на ЦРУ Крейг Тимберг, представящ се за журналист от Washington Post, ме разобличи като руски агент, бих искал да изясня: мога ли да  помоля за предоставяне на руско гражданство и дипломатически имунитет в качеството си на помощник на прессекретаря на руското посолство във Вашингтон. Това ще ми е нужно докато не се измъкна от тази държава (от САЩ, бел.ред.)», — написа той.

 

Икономистът припомни, че Путин е предоставил руско гражданство на Стивън Сегал и изрази надеждата, че «да си руски агент е толкова важно занятие, колкото да обучаваш руснаците на бойни изкуства».

 

Робъртс заяви още, че не знае колко е заплатата на «руските агенти», но помоли да му се приведе «всичко полагаемо» в сметката му в руската банка. Той добави, че швейцарските банки са изгубили репутация, след като местните власти «са позволили на Вашингтон да пренапише банковото законодателство».

 

Икономистът също помоли руския лидер да го свърже с някой издател, който да публикува мемоари под името «Животът на марионетката на Путин».

 

По-нататък Робърс пише, че към него са причислени «агенти на ФБР, изпратени от  Washington Post».

 

Според Робъртс, агентите ще побеснеят, защото той дълго ги и лъгал.

«Във всеки момент  Washington Post може да разкрие факта, че ние заедно с колегата — агентът на КГБ Рейгън — намалихме данъците за богатите, за да направим  капитализма толкова угнетяващ, че американският народ да въстане срещу него и да го свали. Ех, че измамихме добре левите тогава!», — се казва в писмото.

 

Сенатор Джон Маккейн беседует с журналистами. Архивное фото

Икономистът подчерта, че неговата критика към политиката на Вашингтон по отношение на Москва само отразява искреното желание да се избегне ядрената война между двете страни.

 

«В САЩ тази позиция се счита за подозрителна, но се надявам, че за Русия тя е приемлива», — резюмира той.

 

По-рано  Washington Post публикува статия «Измислените новини по време на изборите в САЩ се разпространяваха, благодарение на руската пропаганда». В материала на Тимберг се твърди, че редица американски СМИ с ляв и либертариански уклон са «източници на руска дезинформация».

 

В много от тях, включително и в сайта на Института на Рон Пол, е публикувал статиите си Пол Крейг Робъртс.

 

Един от основателите на портала The Intercept, журналистът Глен Гринвалд нарече статията в The Washington Post материал, «пълен с недоказани обвинения»

Освен това той обвини журналистите от изданието в създаването на «марккартистки черни списъци».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;