Канцлерът на Германия Ангела Меркел, на среща с еднопартийците си от Християндемократически съюз, заяви, че е срещу преговори с Анкара за влизането на Турция в Евросъюза, съобщиха в сряда немски медии.

 

 

 

83

 

 

 

По такъв начин Ангела Меркел подкрепи резолюцията на Европейския парламент от ноември, чийто текст призовава именно прекратяване на преговорите с Турция относно встъпването й в Европейския Съюз, във връзка с агресивната политика на Анкара, репресиите на турския режим срещу хората, които се смятат причастни към опита за държавен преврат в Турция през юли 2016 година.

 

 

 

Такова впечатление, че целия Европейски Съюз току що се е събудил осъзнавайки, каква беля си е взел въобще с идеята да започне такива преговори, и да сключи сделка с непредсказуемата Турция.

На първо място, разликите в културата и светоусещането по никакъв начин не могат да бъдат нивелирани с думички като «толерантност», и подобно влизане ( на Турция в ЕС) би създало по-скоро напрежение за всички, отколкото

» и заживели щастливо».  А за това би трябвало да са наясно и големите европейски лидери, преди да вземат подобни необмислени решения, с които излагат на опасност сигурността на гражданите.

Водената политика от Ердоган и действията му, неведнъж показаха, че е далеч от понятието «надежден» партньор: само набързо, ако изброим: сваленият руски самолет, агресията към кюрдското население, репресиите срещу журналисти, които си позволяват критики към властта, заплахите към ЕС с бежанците, и разбира се последният «бисер» от устата на Ердоган за свалянето на Башар Асад.

 

 

 

 

Разбира се, и поведението на Ангела Меркел, която е смятана за основен виновник за бежанската криза и неефективната миграционна политика на ЕС, прави подобно заявление, с голямо закъснение, но все пак важното е, че все пак го прави. Което свидетелства, че ситуацията с бежанците действително е опасна, и че ЕС вече разбира, това, което разбираха протестиращите в много европейски държави.

Диалог с Турция разбира се е необходим, изграждане на икономически връзки също, но повече от това, като искането на Ердоган за сваляне на визите, е напълно излишно и нито Европа, нито Турция, имат психическата устойчивост и морална  готовност за подобна стъпка.

 

 

 

 

Бурно протичащите геополитически процеси и задълбочаването на военните конфликти поставят дори под съмнение целесъобразността от съществуването на ЕС, тъй като много европейски граждани се чувстват измамени, подлъгани и незащитени- сляпото следване на общата европейска политика, не съответсва до голяма степен на националните интереси на отделни страни, а задълженията от членството поставиха Европа пред голямо изпитание: кризата с бежанците, без да има реални действия по овладяването й. Смело можем да кажем, че Европа се оказа в капан, а и не трябва да пропускаме факта, че Великобритания побърза да задвижи всички механизми, за да се откаже от членството.

Задайте си един въпрос: а защо?

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;