Председателят на комисията на Съвета на Федерацията по информационна политика Алексей Пушков коментира изказването на турският президент Реджеп Таийп Ердоган,който заяви, че неговата армия е влязла на терирорията на Сирия, за да свали Башар Асад.

 

 

 

 

 

 

 

 

82

 ( Сенатор Алексей Пушков)

Според мнението на руският политик, подобни думи приличат повече на политическа реторика отколкото на сериозно заявление.

Едва ли си струва Турция да забравя, че зад гърба на сирийския народ и Башар Асад, стои самоотвержената и смела армия на Русия, която и досега не е позволила и няма да позволи подобно нещо. Все пак и САЩ в лицето на Барак Обама и различни американски военни, не веднъж заявяваха подобно желание, тъй като сирийският президент е реална пречка за плановете им.

Сега и Ердоган в типичната си агресивна стилистика, отправя подобна малодушна закана, която издава само истинските му намерения, и може да се смята за чистосърдечно признание. Но при всички положения, такъв политически език, който съдържа заплаха за нечий живот, или съдържа послание с призив към насилие, първо е недопустим за нито един политик, пък било то и президент на Турция, и второ с такива закани, Ердоган категорично и по никакъв начин няма да получи така мечтаната отмяна на визи в Европа

« Ердоган заяви: турските войски влязоха в Сирия, за да свалят Башар Асад. Но тази цел не изглежда изпълнима. Много прилича на политическа реторика»,- написа Алексей Пушков в  Twitter.

Във вторник, 29 ноември, по време на симпозиум в Истанбул, президентът на Турция заяви,че турската армия е започнала военната си операция в Сирия, за да постави край на управлението на Башар Асад в Сирия и за «възстановяване на справедливостта». Явно турският президент смята за справедливост подобна агресия спрямо суверенна държава, но при всички случаи подобна заплаха, не остава незабелязана от Русия, която единствена се притече на помощ на сирийците в най-тежките им минути.

На 24  август 2016 година Турция започна военна операция  » Ефратски щит» в Сирия, под предлог, че ще прочиства региона от терористите на ИДИЛ* ( *терористична организация забранена в Русия и редица страни) съвместно с участието на сирийската опозиция, като дори успя да завземе граничния град Джараблус.

Президентът на Турция продължава да настоява, че целта на операцията е прочистване на зона в размер на 5 000 квадратни километра и създаване на зона за настаняване на бежанци, като от време на време не пропуска да заплашва Европа, че ако не получи членство в ЕС и отмяна на визите ще наводни стария континент с мигранти, като отвори границите. В същото време, Ердоган заявява, че иска свалянето на Башар Асад, забравяйки, че до скоро е убеждавал, че се бори всъщност с тероризма.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;