Администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп се нуждае от хора, които вярват в потенциала на руско-американските отношения и споделят мнението за необходимостта от възстановяване на връзките с Москва. Това заяви за агенция Sputnik съветникът на Тръмп Картър Пейдж, коментирайки предстоящото назначаване на държавен секретар на САЩ.

Избранный президент США Дональд Трамп

«Всъщност, хората, които напълно не разбират и не вярват в потенциала на руско-американските отношения, са обречени на провал. Както обикновено, почти винаги всичко завършва с това, че руското ръководство се посочва с пръст за всички опити и заради неуспешното завършване на преговорите», — отбеляза Пейдж.

 

Основни кандидати за поста главата на Държавния департамент на САЩ са бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани и губернаторът от Масачузетс Мит Ромни. По данни на вестник The Wall Street Journal, самият новоизбран президент е склонен да назначи Ромни, но неговите съветници призовават да предпочете друг кандидат.

Мит Ромни е известен с резките си изказвания по адрес на Русия, Китай и Иран. Например, в книгата си той нарича Москва главен геополитически враг на САЩ.

Държавният секретар на САЩ оглавява външнополитическото ведомство, явявайки се по този начин министър на външните работи на страната.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;