САЩ: «Асад въобще не е доставял хуманитарна помощ за хората в Алепо, а е безжалостен убиец на мирни жители, сам превърна града си в руини»

Според версията на официалния представител на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Джон Кирби, изразена по време на брифинг за журналисти, в Алепо «безжалостно се убиват невинни граждани».

 

«Буквално хиляди хора ежедневно загиват, ранени са, заразяват се», — твърди представителят на ведомството, позовавайки се на данните от НПО и активисти.

 

Той твърди още, че не е виждал никакви доказателства за оказваната от Дамаск хуманитарна помощ на жителите на Алепо, обвини Асад в «убийството на невинни жертви, в разрушаване на инфраструктурата и в опитда се превърне града в руини».

 

По-рано официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков подчерта, че «Русия вече нееднократно е въвеждала хуманитарни паузи в Алепо в различни по продължителност периоди, но всеки път те са били приключвани по две причини: представителите на ООН не са били готови за доставката на хуманитарна помощ, а терористите в Алепо така и не са разбрали с тях някой да е преговарял за евакуация на местните жители», макар това да беше договорено в споразумението между САЩ и Русия като ангажимент на САЩ.

 

«В резултат по време на последната хуманитарна пауза двама офицери от руския Център по примирие, очакващи влизането в града на хуманитарната колона, получиха ранявания от минометен обстрел от бойците от източния район на Алепо», — направи изводите си Конашенков.

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...