Урната с праха на Фидел Кастро е поставена в зала «Гранма» в Министерството на Революционните въоръжени сили на Куба в столицата на страната. Както съобщи в понеделник кубинската телевизия, там се е състояла церемония по прощаване с историческия лидер на кубинската революция от страна на настоящото ръководство на републиката и Комунистическата партия на Куба.

 

В Куба продължава всенародното прощаване с Фидел Кастро, чието начало бе в Хавана и Сантяго де Куба, то стартира с артилерийски салют в 09.00 часа в понеделник.

 

По решение на властите, единични залпове се произвеждаха всеки час до 18.00 часа местно време. От 29 ноември до 3 декември включително ще има залпове от 06.00 до 18.00 часа.

В столицата е основното място, на което може да се почете паметта на Команданте. Това е мемориалът на Хосе Марти на площада на Революцията.

Прощаването се извършва организирано и в спокойна обстановка, не са предприети извънредни мерки за сигурност.

 

 

Най-малко 25 чуждестранни лидери ще вземат участие в церемонията по прощаването с Фидел Кастро, съобщи МВнР на Куба.

На гражданската панихида, която завърши днес в 12.00 часа местно време, присъстваха 15 президенти на страни от Латинска Америка и Африка.

Руската делегация на траурните мероприятия ще бъде огладена от спикера на Държавната дума Вячеслав Володин.

 

На 30 ноември прахът на Фидел Касро ще се отправи на 4-дневен път от Хавана до Сантяго де Куба по същия маршрут, но в обратна посока, по който през януари 1959 година преминава т.нар. Път на Свободата начело с Фидел Кастро, който в победоносно шестваше към Хавана и свали режима на диктатора Фулхенсио Батиста. Прахът на Кастро ще обиколи 13 от 15 провинции в страната.

 

На 3 декември в Сантяго де Куба на площада Антонио Масео е планиран масов митинг.

Погребалната церемония ще се състои на 4 декември в 07.00 часа местно време на гробището света Ифигения в града-люлка на кубинската революция.

Петя Паликрушева

Фидел Кастро и Хемингуей
Фидел Кастро и Хемингуей
Фидел Кастро и Диего Марадона
Фидел Кастро и Диего Марадона
Фидел Кастро и Уго Чавес
Фидел Кастро и Уго Чавес
Фидел Кастро и Гагарин
Фидел Кастро и Гагарин
Фидел Кастро и Че Гевара
Фидел Кастро и Че Гевара
Фидел Кастро и Путин
Фидел Кастро и Путин

 

Тагове: ; ;