Неизвестни приведоха в действие взривно устройство вблизост до кортежа на филипинския президент Родриго Дутерте.

В резултат на извършеното покушение срещу президента на Филипините, са пострадали 9 човека от службата за сигурност на президента: 7 човека от охраната му и 2-ма войника.Един от пострадалите е в тежко състояние.

 

 

 

79

 

 

 

Нападение се е случило в предверието на посещението на Дутерте в град Марави, южни Филипини, президентът заяви, че няма отменя насроченият визит заради нападението.

 

 

 

 

 

 

 

80

 

 

 

 

» Моят отряд, който тръгна по-рано към мястото на визита, беше подложен на атака. Пострада президентската служба за сигурност от самоделно взривно устройство. Но аз ще пътувам въпреки нападението. Бях посъветван да отложа пътуването, но аз не се съгласих»,- каза Родриго Дутерте по време на изявлението си във военния лагер в северната част на Филипините,предаде РИА «Новости» позовавайки се на  Agence France-Presse.

 

 

 

 

 

Представител на ВС на страната Рестито Падилла, заяви, че зад атаката, най-вероятно стоят бойците на действащата терористична ислямистка групировка «Мауте», която се подвизава в южната част на Филипините.

 

 

 

Към настоящият момент правителствените войски провеждат масирана операция срещу бойците от групировката » Мауте» в близост до град Бутиг в провинция Южен Ланао, които са превзели част от районите на града,

 

 

 

Групировката » Мауте» , действаща в района на южия филипински остров Минданао, се намира в съюз и тесни връзки с терористите от ИДИЛ* (* организация забранена в Русия и редица страни).

 

 

 

 

Припомняме, че с идването на Родриго Дутерте на власт през юли започна широкомащабна силова кампания по борба с наркотрафика.

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;