Eврокомисията в сряда ще предложи проект за многомилиарден отбранителен фонд (European Defence Fund), пише вестник Financial Times.

 

По данни на изданието, планът предполага рязък скок в разходите за киберсигурност, инвестиции във военното корабостроене и изследвания в сферата на безпилотната авиация.

Штаб-квартира Еврокомиссии в Брюсселе, Бельгия. Архивное фото

В проектът, който ще бъде представен от вицепрезидента на ЕС Юрки Катайнен, става въпрос също за по-нататъшна стандартизация на военното оборудване и за използването на космическите програми на ЕС за безопасност и отбранителни цели.

 

Изданието свързва нарастването на военния бюджет на ЕС с изявленията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който изисква от европейските си съюзници да увеличат разходите си за отбрана към НАТО. Но шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща да представи план за създаването на европейски отбранителен фонд още в края на септември — преди изборите за президент в САЩ.

 

По-рано Юнкер заяви, че създаването на европейска армия е неизбежно, защото в бъдеще САЩ едва ли ще се грижат за сигурността на Европа.

 

Според него, «трябва да се даде нов старт на въпроса за европейския отбранителен съюз до…създаването на европейска армия».

 

По-рано шефът на ЕС предложи да се разположат в Брюксел щабовете на командванията за граждански и военни операции в ЕС.

Въпросът за създаването на щабове се обсъжда в Европарламента.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;