Президентът на Турция Ердоган заяви, че страната му не се е отказала от решението си да се присъедини към ЕС, но пред официална Анкара има много други алтернативи, ако процесът стигне до тупик, съобщават световните новинарски агенции.

По-рано Европейският парламент гласува за замразяване на преговорите с Анкара, в отговор президентът на Турция Реджеп Ердога заплаши да преустанови споразумението за прием на бежанци.

Днес Ердоган заяви, че вотът на ЕС е разстроил Анкара. Според него, ако европейският път е блокиран, Турция ще започне да прави оценка на една от тези алтернативи. Той обаче не даде по-конкретна информация.

«Все още не сме затворили все още европейската книга. Но снимката, която имаме пред себе си, не ни позволява да бъдем позитивни по въпроса. Никой не трябва да забравя, че винаги има много алтернативи пред Турция и ние ще продължим пътя си, като направим оценка на някоя от тях».

По-рано този месец президентът разпространи отново идеята, че турската страна може да се присъедини към Русия и Китай в Шанхайската организация за сътрудничество.

Реджеп Ердоган призова още мюсюлманите да прегърнат палестинската кауза. Според него е дълг на всеки, изповядващ исляма, да защитава Ерусалим и охраната на джамията Ал-Акса не трябва да бъде оставена на деца, въоръжени само с камъни. Турският президент разкритикува и израелското предложение за намаляване на звука от високоговорителите на мюсюлманските храмове, когато се отправя призив за молитва.

Тагове: ; ; ; ; ;