Държавният секретар на САЩ Джон Кери продължава да полага усилия за постигане на съгласие с Русия за Алепо в Сирия, независимо от скорошното си напускане на поста, пише Washington Post, позовавайки се на представители на държавния департамент.

Дым от взрыва в районе гуманитарного коридора, подготовленного для вывода мирных жителей и боевиков в Алеппо. Архивное фото

«Заминаващият си държавен секретар Джон Кери полага неистови и дори невъобразими дипломатически усилия, за да постигне споразумение с Русия по завършване на обсадата на Алепо»,  пише изданието.

 

Едно от тези усилия са телефонните преговори с лидера на руската външна политика Сергей Лавров два пъти в седмицата, а също неотдавнашната му среща с дипломати на срещата на върха на АТИС в Перу.

 

По данни на Washington Post, Кери се опасява, че новоизбраният президент Доналд Тръмп при встъпването си в длъжност ще постигне друго споразумение с Москва, в резултат на което Вашингтон ще се окаже «непосредствено на страната» на Асад.

 

Помощникът на руския президент Юрий Ушаков потвърди, че Джон Кери предприема активни усилия за регулирането на конфликта в Сирия.

 

Според думите на представителя на Кремъл, държавният секретар, САЩ и ръководителят на МВнР на Русия никога не са провеждали толкова чести контакти по една тема.

 

В последните месеци ситуацията в Алепо се изостри извънредно, в града и околностите се провеждат тежки боеве. Терористите задържат в източите квартали 200-300 хиляди мирни жители и пресичат всички техни опити да излязат през обозначените от армията хуманитарни коридори.

 

По последни данни на руския Център за примирие, сирийската войска в неделя е освободила от терористи осем квартали в източно Алепо, откъдето са евакуирани над 2 500 човека.

Администрацията на Доналд Тръмп ще пристъпи към работа след инаугурацията, която е планувана за 20 януари.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;