Новозбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще отмени споразумението, сключено между САЩ и Куба в периода на управление на Обама, ако Хавана не се съгласи да промени неговите условия. Това съобщи самият Тръмп в своя акаунт в Туитър.

«Ако Куба не иска да постигне по-добри условия за кубинците, за американците от кубински произход и за САЩ като цяло, ще отменя това споразумение», — заяви той.

Както отбеляза в тази връзка CNN, «Тръмп може да изпълни обещанието си,  макар настоящият президент Обама се разпореди за началото на процеса на нормализация на отношенията с Куба, подписвайки президентски указ».

 

 

 

Миналата неделя с предупреждение, че Тръмп е готов да се откаже от курса на нормализиране на отношенията с Куба след встъпването си в длъжност като президент на САЩ на 20 януари, ако Хавана не направи отстъпки пред Вашингтон, се изказа председателят на Националния комитет на Републиканците Райнс Пибас, който издигна Тръмп за поста.

«Няма да имаме едностранна сделка, предложена от Куба на САЩ, ако Куба не внесе промени в свята система на държавно управление, — заяви той в интервю за  Fox News. 

Репресии, свободни пазари, свобода на вероизповеданието, политически затворници  — тези неща трябва да се променят, за да бъдат открити и свободни отношенията в страната. Така счита новоизбраният президент Тръмп, в този посока смятаме да се движим».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;