Терористичната групировка Ислямска държава е имала намерение да извърши серия от терористични атаки в редица държави от Европа. Това съобщи в понеделник вестник The Times, позовавайки се на данните от американския генерал Рупърт Джонс, получени от западната коалиция при отстъплението на бойците от сирийския град Манбидж.

 

Както припомня изданието, спецслужбите миналата седмица са успели да предотвратят терористичен акт във Франция. По-рано се съобщи, че във Франция в нощта срещу 20 ноември са били задържани петима екстремисти, в които е намерено огнестрелно оръжие.

Джонс изрази увереност, че още повече данни за плановете на бойците ще се получат след падането на крепостта на терористите в лицето иракския Мосул, който международната коалиция планира да освободи от джихадистите през пролетта.

 

«Има огромно количество информация, документи, електронни материали, над които се работи, някои в прав текст посочват за подготовката на нападения по целия свят», — каза американският военачалник.

 

 

The Times припомня, че държавите в Европа са завишили мерките си за сигурност срещу терористите, в същото време във Великобритания нивото на терористична заплаха се определя като «сериозно», което означава твърде висока степен на вероятност за терористичен акт.

 

Град Манбидж беше освободен от терористите от ИД от кюрдските части в средата на август.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;