Президентът на Германия Йоахим Гаук заяви в интервю за Die Welt, че евроинтеграцията  се движи с твърде бързи темпове, в резултат на което «съвсем не всички успяват да наваксат».

 

«Много са тези, които страдат от осъзнаването на това, че нашият свят се превръща в единен организъм. Човек се нуждае от родина, само малко немци се чувстват граждани на света», — каза политикът.

 

«Трябва да направим пауза и да се замислим над това, какви цели стоят пред нас и в какви темпове ще се движим в бъдеще по-нататък», — заяви немският политик. 

 

Той се изказа срещу «десуверенизацията на европейските държави: «Това, което може да бъде направено на национално ниво, трябва да остане там».

 

 

 Гаук твърди, че основната задача на ЕС понастоящем е укрепването на европейския блок.
«Ние трябва да убедим населението на страните ни в това, че единна Европа твърдо стои зад ценностите на свободата, демокрацията, мира и първенството на закона» — подчерта президентът на Германия.
Политикът е уверен, че идеята за европейското единство е още жива, но по-нататъшното ускорение на интеграционните процеси могат да поставят кръст на най-амбициозният политически проект на Западното полукълбо.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;