Московчани, представители на руските власти и живеещите в Русия кубинци продължават да поставят цветя пред посолството на Куба, изразявайки съболезнованията си във връзка със смъртта на Фидел Кастро.

 

В Куба е обявен 9-дневен траур. Държавният флаг пред дипломатическото представителство в Москва е спуснат. Първите цветя пред сградата на кубинската дипломатическа мисия се появиха скоро след известието за смъртта на Команданте.

 

Посланикът на Куба в Москва Емилио Лосада Гарсия благодари на тези, които изразиха съболезнованията си.

 

В профила си във Фейсбук той изрази дълбоката си благодарност към официалната власт а Русия, към московчани, пристигнали, за да отдадат почитта си към паметта на създателя на кубинската революция Фидел Кастро, променил света, руските хора, които познават, обичат и помнят Команданте:

 

«От 9 часа сутринта руснаците масово и спонтанно се събраха пред посолството на Куба, за да отдадат почитта си пред паметта на историческия лидер на кубинската революция и да оставят посланията си в книгата за съболезнования. Мъже, жени, деца, възрасти хора, с изражения на скръб и със сълзи на очи дисциплинирано чакат реда си, за да изразят своите чувства към този велик човек, който вече не принадлежи само на нас, а на цялото човечество».

 

«Русия, нейният народ, нейните ръководители споделят нашата мъка в тези трудни дни. Искрените послания от Владимир Путин, Дмитрий Медведев, от Московския Патриарх на цяла Русия, от лидерите на двете палати на Парламента, от Генадий Зюганов и много други, а също от хиляди и хиляди московчани, които бяха днес пред посолството на Куба, са доказателство за безграничната любов на Русия към нашия велик Фидел. Много ви благодаря, братя, за вашите прегръдки на солидарност в този скръбен час».

 

 

 

Эмилио Лосада благодарит русских людей за поддержку и солидарность в трудные для Кубы минутыЭмилио Лосада благодарит русских людей за поддержку и солидарность в трудные для Кубы минуты

Тагове: ; ; ; ; ;