Помощ! Руснаците прииждат! На талази! Настъпват, налитат, връхлитат, щурмуват, атакуват, агресират, анексират, превземат, окупират, узурпират, грабят, заграбват! Руските медии манипулират, дезинформират, деформират, изопачават, подвеждат, лъжат и мамят! Проповядват национална, расова и религиозна омраза, подбуждат към дискриминация, враждебност и насилие!

 

Руската пропаганда ескалира, конспирира, конфронтира, дестабилизира, подрива, взривява, бомбардира, обстрелва, ръфа, разяжда, глозга ефимерното единство на ЕС и главно — егоцентричната солидарност на евробюрократите и лобистите; «ерозира европейското наративно послание»; руши и рути нежните аморозни чувства между САЩ и техните евровасали; съсипва всяка институция на ЕС и всяка държава от ЕС, особено тези от «източното съседство» (това сме ние, прочее, какво си мислехте, че сме пълноправен член на ЕС-ъто?!); и погубва свидните евроатлантически безценности!

 

Кремъл вилнее, вихри се и тържествува! И се киска ехидно — кис! кис! Кремъл изкушава, подмамва, подлъгва, прилъгва, съблазнява, прелъстява, употребява, озлочестява невинни наивни европейски политици от двата пола, като подло пренебрегва третия, четвъртия и прочее — чак до 31-вия пол (според американската «класация»), поради което хвърля в ридания и депресии маса евроелитарници! Кремъл си позволява дръзко да използва исторически аргументи и факти, за да преиначава, пренаписва и фалшифицира историята (например — приписва си някаква мнима победа над човеколюбивия нацизъм).

Над Европа се стеле задушливото зловоние на пропагандния руски киберботуш, който унижава, тъпче и мачка западната цивилизация! От Вилнюс до Лондон, че и оттатък се носи острият мирис на далекобойна хибридна махорка с ядрен заряд! Всъде из Европа бродят безконтролно кремльовски бродници, призраци и тенци; медийни вещици, възседнали дронове, прелитат, пикират и пуцат по крепостите на евроатлантизма; трополят вампири и таласъми в будьоновки, ушанки и тачанки!

 

Иззад всеки ред на зловредните руски газети, из всеки войнствен кадър на RT изскача, занича и се подсмихва иронично Путин, мрачният кремълски диктатор, кървавото ботоксно жуже!

 

Уау!

 

Поради което Европарламентът (ЕП) предприе дръзновена контраатака срещу всемирното руско зло; вдигна на бойна нога всичките си тинк-танкове, тролове, безмозъчни и безморални тръстове в защита на «европейския наратив» (гаче ли чувам протестърски вувузели!) от попълзновенията на източните варвари, и даде юначен отпор на планетарния злодей, споменатото жуже, он же сапог смердящий.
Докато повтаря мъртвите мантри за свобода на словото; докато се кълне в плурализма, както дяволът в Евангелието; докато проклина цензурата; какво прави в същото това време ЕП?

 

ЕП обяви война на руските журналисти, на руските медии, на руския език и а-ха да стигне до кирилицата. Ах, тази кирилица, този «руски комунистически шрифт», този символ на «нещо диво, варварско, нецивилизовано», както страдаеше нявга моят любимец Ото Кронщайнер!. И главно — обяви война на Русия като държава. Тоз мерак — да види Русия наритана, разтерзана, разчленена, покорена, обругана и оплячкосана —  тресе «цивилизования» Запад от 1240 г., откак Светият Благоверен княз Александър Невски натика шведите в река Нева.

ЕП, по стар западняшки навик отпреди 10 века, обяви кръстоносен поход срещу Православието, и като не посмя да изпише святото му име, вчисли го към някакви блуждаещи «трансгранични социални и религиозни групи», към «широк набор от средства и инструменти», а именно: «мозъчни тръстове, фондации, многоезични тв канали, псевдо информационни агенции, социални медии и интернет троли».

 

Православието е «символ на безкултурието», а православните славяни — «духовно нищи роби», казваше Ото.

«Православието остана единственият наш враг на Изток», казваше Бжежински.

 

«Враг на западната цивилизация, по-страшен от исляма», пригласяше Карл Билд.

 

Колективният ум на ЕП надскочи тез велики мислители и обяви Православието (без да го спомене) за трансгранична религиозна група, средство, агресивен инструмент, мозъчен тръст, тв канал, социална медия и интернет трол, който разделя Европа и ерозира демократичните ценности.

 

А Православието наистина е трансгранично. То е цивилизация. Цивилизация, надживяла хули, коварства, кланета, империи, тирани и диктатори. Така е било, така е и така ще бъде.

 

ЕП падна в дамла, понеже «режимът в Кремъл» подло защитава християнската вяра. Това е неприлично, нелюбезно, нетолерантно и противоречи на първия Меркелински закон, а именно — християните сами, доброволно, да си боцнат 4 минарета връз Кьолнската катедрала, па да викнат «Аллах акбар!».

 

И най-сетне, ЕП ex cathedra прогласи своето величие и издаде догмат за своята непогрешимост; и възведе цензурата връз трона на свободното слово; и разпореди целокупните спецслужби, разузнавания и контраразузнавания в ЕС да душат, дебнат, слухтят и доносителстват за всеки един европейски гражданин, бил той политик, бил той журналист, бил кой бил, който има някакво реално или имагинерно съприкосновение с руските медии, който гледа руска телевизия, чете руски вестници, знае руски език, общува с руски журналисти, за да бъдат взети съответните мерки срещу подобно безотговорно, антиевропейско и антинатовско поведение. И още разпореди ЕП на своите безмозъчни тръстове да изобретят войнствен «европейски наратив», който да противостои храбро на руския дискурс!

 

Мислите, че фантазирам?!

 

Бедна ви е фантазията!

 

Всичко това го пише в «EU strategic communication to counteract anti-EU propaganda by third parties». Сиреч — в Резолюцията относно стратегическата комуникация на ЕС за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни, приета от Европарламента на 23 ноември т.г., в деня на споменатия по-горе св. Александър Невски.

 

«Третите страни» са една (една!) държава: Русия и една ислямистка терористична организация — ИДИЛ. Колко трябва да си тъп, нагъл, подъл, истеричен, извратен и прочее, за да приравниш Русия с ИДИЛ, с някакви «недържавни субекти, транснационални терористични и престъпни организации». Това перверзно «равенство», означава, че: или ЕП признава ИДИЛ за държава, което е целта на главорезите, ерго ЕП работи за същите тези главорези, ерго — за САЩ; или според ЕП Русия не е държава, а географско недоразумение, исторически блъф, транснационална престъпна терористична организация, принадлежаща към трансгранична религиозна група, която трябва — императивно и немедлено — да бъде унищожена.

 

Резолюцията съдържа 20 тирета, 12 параграфа (с букви от А до Л) и 59 параграфа (с цифри). В тиретата ЕП се позовава на собствените си преизобилни русофобски умотворения. ЕП громи руския медиен дзвер от А до Л и само Й и К са посветени свенливо на ИДИЛ — скромно, почти незабележимо, колкото да не е без хич. ЕП воюва с Русия в 18 параграфа, а в 8 параграфа минава по терлици покрай ИДИЛ.
Не вярвате?

 

Ето ви цитатчета (от А до Л):

 

«Информационната война срещу Запада беше широко използвана от Съветския съюз по време на Студената война и оттогава е неразделна част от съвременната хибридна война,Е насочена срещу самия ЕС, неговите институции и всички държави членки и гражданиЕ След анексирането на Крим от Русия и водената от Русия хибридна война в Донбас Кремъл ескалира конфронтацията с ЕСЕ Кремъл засили своята пропагандна война, Русия засили ролята си в европейската медийна среда с цел създаване на политическа подкрепа сред европейското обществено мнение за руските действия и подкопаване на последователността на външната политика на ЕСЕ»

 

Най ми е любима буква З: «Пропагандната война и навлизането на руски медии е особено силно и често несравнимо по своя мащаб в държавите от източното съседствоЕ националните медии в тези страни често са слаби и не са в състояние да се справят със силата и мощта на руските медии»… За нас е това, дето сме «източно съседство»: медиите ни — хилави, журналистите — путинисти…

 

И още цитати (от 1 до 59):

«Русия използва контакти и срещи с партньори от ЕС за пропагандни цели и за публично отслабване на общата позиция на ЕС,Е за създаване на представа за нефункциониращи държави в източното съседство на ЕСЕ пропагандата на Кремъл е пряко насочена към конкретни журналисти, политици и лица в ЕС… службите за сигурност и разузнавателните служби са достигнали до заключението, че Русия има капацитета и намерението да извършва операции, които имат за цел да дестабилизират други държавиЕ за отслабване на сътрудничеството в ЕС и суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост на съюза и неговите държави членки… за прекъсване на процеса на интеграция в ЕСЕ за запазването или увеличаването на руското влияние, за отслабване и разцепване на ЕС».

 

Най са ми любими точки 10, 11 и 13.

 

От  т. 10 научаваме защо бяха съсипани «Белене» и «Южен поток»: «Информационната стратегия на Кремъл допълва политиката му на засилване на двустранните отношения, икономическото сътрудничество и съвместните проекти с отделни държави — членки на ЕС, с цел отслабване на единството и подкопаване на политиките на ЕС».

 

Така ЕП забрани на страните от ЕС всякакви двустранни отношения с Русия и погази техния суверенитет.

 

В т. 13 откриваме гнилите корени на «закона», обявил «комунистическия режим за престъпен»: «Враждебната пропаганда на Кремъл има за цел да представи някои европейски страни като принадлежащи към «традиционната сфера на влияние на Русия», като по този начин се подкопава техният суверенитет и дълбоко вкоренена европейска идентичност, подкопана в миналото от комунистически режими… една от основните му (на Кремъл) стратегии е разпространяването и налагането на алтернативно наративно послание, което често се основава на манипулирано тълкуване на историческите събития и цели оправдаване на нейните (на Русия) външни действия и геополитически интересиЕ фалшифицирането на историята е една от основните му (на Кремъл) стратегии; в тази връзка (ЕП) отбелязва необходимостта от повишаване на осведомеността за престъпленията на комунистическите режими посредством публични кампании и образователните системи и от подкрепа за изследователски дейности и дейности по документиране, по-специално в бившите членки на Съветския блок, с цел противодействие на наративното послание на Кремъл».

 

Брюкселските мИтодита спуснаха горната инструкция на 23 ноември, българските мИтодита я изпълниха тутакси, на другия ден. Щото са бдителни. И стигаме до т. 11.
А в т. 11 ЕП «настоятелно призовава правителствата на държавите членки да проявяват бдителност по отношение на руските информационни операции на европейска територия, да увеличат споделянето на капацитет и усилията в областта на контраразузнаването с цел противодействие на такива операции».
***
Тази паническа, реакционна резолюция беше приета с 304 гласа «за», 179 «против» и 208 «въздържали се». Най-голям е «приносът» на уж европейската десница, т.е. — на брюкселските мИтодита, които след изборите в САЩ изгубиха своя наставник и сюзерен, и сега страдат, изоставени и сиротни. Най-усърдни — Германия от ерата на Меркелинките и Полша, където русофобията е национална идентичност.

 

Така ЕП произведе своя най-агресивен, (фа)шизоиден, антируски и антиевропейски «документ». Забрави къдравия брюкселски сленг, премина в брутален, циничен новоговор, възкреси маккартизма, обяви лова на руски и русофилски вещици за открит, реновира Полицията на мисълта, зачеркна всяко общение с Русия, криминализира свободата на словото и мисълта като мислопрестъпление, което, както помните от «1984», е най-тежък грях.

 

Брюкселската десница извърши всичко това Еx cathedra, в състояние на тежък, неизлечим Delirium rusofobicus. Заради своя страх, безсилие, комплексарщина и параноя. Разядена от слугинаж, интригантство, подлост и глупост. Разплута в своето охолство и невежество, в своите предразсъдъци и предубеждения, в своята интелектуална немощ и духовна нищета. Това е той, бесният десен наратив, който щял спасява «Европа».

 

Коя Европа? Не Европа спасяват брюкселските мИтодита, себе си спасяват те. Като за целта са готови да пожертват Европа и да я хвърлят на кучетата. Вече я хвърлиха.

 


Как гласуваха българските евродепутати:
За — Мария Габриел, Ева Паунова, Андрей Новаков и Андрей Ковачев от ГЕРБ и Светослав Малинов от ДСБ
Против — Георги Пирински, Илиана Йотова, Момчил Неков, Сергей Станишев от БСП
Въздържали се — Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Неджми Али от ДПС, Ангел Джамбазки от ВМРО, Владимир Уручев от ГЕРБ
Неучаствали в гласуването — Емил Радев от ГЕРБ и Николай Бареков от ББЦ
Гласуване по държави
Австрия:    за — 5    п/в — 4    възд. — 9
Белгия:    за — 12    п/в — 5    възд. — 4
България:    за — 5    п/в — 4    възд. — 6
Хърватска:    за — 8    п/в — 1    възд. — 2
Кипър:    за — 1    п/в — 3    възд. — 1
Чехия:    за — 11    п/в — 5    възд. — 2
Дания:    за — 4    п/в — 0    възд. — 7
Естония:    за — 5    п/в — 1    възд.- 0
Финландия:    за — 6    п/в — 5    възд. — 2
Франция:за — 3    п/в — 31    възд. — 33
Германия:    за — 52    п/в — 12възд. — 23
Гърция:    за — 0    п/в — 15    възд. — 3
Унгария:    за — 14    п/в — 2    възд. — 3
Ирландия:    за — 4    п/в — 4    възд. -1
Италия:    за — 8    п/в — 29    възд. — 32
Латвия:    за — 3    п/в — 3    възд. — 0
Литва:    за — 8    п/в — 2    възд. — 0
Люксембург:    за — 2    п/в — 0    възд. — 2
Малта:    за — 3    п/в — 1    възд. — 2
Нидерландия:    за — 17    п/в — 4    възд. — 4
Полша:    за — 42    п/в — 4    възд. — 4
Португалия:    за — 6    п/в — 8    възд. — 6
Румъния:    за — 22    п/в — 1    възд. — 9
Словакия:    за — 7    п/в — 0    възд. — 6
Словения:    за — 6    п/в — 1    възд. — 1
Испания:    за — 20    п/в — 15    възд. — 17
Швеция:    за — 9    п/в — 0    възд. — 10
Великобр.:    за — 21    п/в — 19    възд. — 18

 

Гласуване по парламентарни групи

ALDE (Алианс на либералите и демократите): за — 27, п/в — 22, възд. — 15
ECR (Европейски консерватори и реформисти): за — 56, п/в — 1, възд. — 9
EFDD («Европа на свободата и пряката демокрация»): за — 2, п/в — 35, възд. — 0
ENF (Европа на нациите и свободата): за — 0, п/в — 35, възд. — 0
EPP (Европейска народна партия): за — 169, п/в — 10,    възд. — 24
Greens/EFA (Зелени/Европейски свободен алианс): за — 24,п/в — 5, възд. — 17
GUE-NGL (Европейска обединена левица/Северна зелена левица): за — 0, п/в — 42, възд. — 7
NI (нечленуващи в групи): за — 0, п/в — 12, възд. — 0
S&D (Прогресивен алианс на социалистите и демократите): за — 26, п/в — 17, възд. — 135

Велислава Дърева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;