Нивото на подкрепа на политиката на премиера на Япония Синдзо Абе, насочена към решаване на териториалния въпрос с Русия  за сметка на благоприятното икономическо развитие между страните е 36.6 %, против са 53.2 % от запитаните.

Треть японцев выступают за развитие экономических отношений с Россией

 

Това съобщи ТАСС, позовавайки се на агенция Киодо.

 

Като цяло дейността на японското правителство се одобрява от 60.7 % от японците. Това е със 7 % над показателите през ноември. Абе е на поста премиер на страната от декември 2012 г. Против политиката на премиера понастоящем, според данните от допитването, на 30. 4% от гражданите.

 

 

През май тази година на срещата в Сочи японският премиер предложи на президента на Русия Владимир Путин план за развитие на сътрудничеството от осем точки. Планът предполага укрепване на отношенията между двете държави в областта на енергетиката, малкия и средния бизнес, индустриализацията на Далечния Изток, разширяването на експорта. В плана влизат и новите технологии, включително атомната енергетика, както и хуманитарен обмен.

Двете страни са определили 30 приоритетни икономически проекти. Токио разчита, че реализирането на предложения от Абе проект за икономическо сътрудничество ще доведе до прогрес в преговорите за мирното споразумение.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;