Неголям участък от руската територия «в самото сърце» на НАТО заставя алианса истински да се страхува, пише Робърт Фарли за The National Interest.

Штаб-квартира НАТО в Брюсселе. Архивное фото

Става дума за Калининград, който, както припомня авторът, след разпада на СССР се е оказал отделен от останалата част на Русия.

 

«Когато балтийските страни се присъединиха към НАТО, Калининград стана враждебна територия в самия център на западния алианс. Това го направи особено уязвим, а едновременно с това — потенциално опасен от военна гледна точка», — пише Фарли.

 

В частност, авторът е изплашен от прехвърлените там руски ракетни комплекси С-400 «Искандер-М».

«Както се отбеляза детайлно в многобройни статии в  National Interest, С-400 — това е една от смъртоносните системи за противовъздушна отбрана в света», — пише той.

Карикатура

Той обръща внимание на някои особености на руските ЗРК, заради които НАТО «трудно» ще обезпечи въздушната подкрепа в небето над балтийските страни — в частност, различните ракети, които покриват небето на разстояние от 40 до 400 километра.

 

Що се отнася до «Искандерите», то, както пише Фарли, точна информация за техните способности «и до днес е трудно да се намерят», но е известно, че «те могат да изстрелват обичайните или ядрени бойни глави на разстояние до 400 км».

 

«Ако Москва поиска да окаже натиск върху колебаещите се страни в НАТО, то тя може да направи мощна демонстрация, прехвърляйки в анклава нови и плашещи въоръжения», — пояснява той.

 

 

Според автора, НАТО има възможност «да предприеме политически стъпки», насочени към дестабилизация на ситуацията в тази територия.

Военнослужащий у оперативного-тактического комплекса Искандер. Архивное фото

По-рано тази седмица представителят на държавния департамент на САЩ Джон Кирби призова Русия да не разполага в Калининградска област С-400 и «Искандер-М», заявявайки, че това ще дестабилизира европейската сигурност. Според Кирби, Русия има право да разполага тези комплекси на своя територия, обаче.

Русия нееднократно заявява, че ще укрепва своята отбранителна способност в отговор на разполагането на американските ПРО в Европа- Както отбеляза председателят на комитета на Съвета на Федерациите по отбрана и сигурност Виктор Озеров, във връзка с това Москва е принудена да засили системата за въздушно-космическа отбрана в западно направление. Според него, в това влиза и разполагането на С-400 и комплексите «Искандер» в Калининград, както и създаването на части в Западния и Южния военни окръзи.

News Front

 

 

Тагове: ; ;