Прокуратурата повдигна второ обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Това обвинение, както и първото —  за ремонта на изтребителите МиГ 29, e за длъжностно престъпление, но за договор за полево облекло, съобщи БНР. Ненчев нарече обвиненията поръчка, изпълнявана от главния прокурор.

Става дума за възложена обществена поръчка за военно облекло по времето, когато военен министър е служебният министър Велизар Шаламанов. Победител е фирма «Лортън», но след като Ненчев поема поста, решава да възложи поръчката на втората в класирането — «Интендантско обслужване».

 

Причината — обещал на среща с работниците на държавното предприятие да им я даде, за да имат работа. От прокуратурата обясниха, че за да изпълни обещанието си Ненчев — по негово нареждане, бил оказан натиск върху фирма «Лортън»  — да се откаже от поръчката.

 

Ден след като фирмата подписва предварителен договор, се отказва и така поръчката отива при желаната от Ненчев фирма — «Интендантско обслужване». Веднага след това «Интендантско обслужване» избира за подизпълнител въпросната фирма «Лортън».

 

От това, плюс че е бил нарушен Законът за обществените поръчки, държавното обвинение изчислява щета от близо 260 хиляди лева. Ненчев обясни, че е работил в интерес единствено на «Интенданско обслужване», оплака се, че го разследват, защото е настъпил нечии икономически интереси и обвини прокуратурата, че е изпълнител на тези неуточнени от него интереси.

 

След второто си обвинение министърът на отбраната в оставка обяви, че нещо трябва да се промени в модела на държавното обвинение и обеща да се върне в парламента и да работи за реформа в прокуратурата:

 

Когато встъпих в длъжност, бяха по улиците работниците в «Интендантско обслужване» и трябваше да бъде фалирана, очевидно, или трябваше да го закрием. Аз нямам никакво безпокойство, направил съм  възможно най-доброто, и за хората, и за министерството, постигнали сме най-добри резултати в резултат на доста сериозни усилия.

Различен е прочитът на държавното обвинение. Румяна Арнаудова:

 

Да изпълни обещанието, което е направил пред работниците на «Интендантско обслужване», че ще направи всичко възможно те да получат поръчката. Като министър очевидно е решил, че това може да се случи и с цената на престъпление.

Тагове: ; ; ;