На 25 ноември 2016 година, в 10 часа и 29 минути този свят напусна команданте Фидел Кастро.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования, във връзка със смъртта на лидера на кубинската революция.

 

 

72

 

 

 

В съболезнователната телеграма адресирана към народа на Куба, руският държавен глава, заяви, че името на Фидел Кастро е символ на цяла една епоха в най-новата световна история, съобщават от прес-службата на Кремъл.

 

 

 

« Построената от него и сподвижниците му свободна и независима Куба, се превърна във влиятелен член на международната общност и послужи за вдъхновяващ пример за много страни и народи. За Русия Фидел Кастро беше искрен и надежден приятел. Той внесе огромния си личен принос в установяването и развитието на руско-кубинските отношения, за тясно стратегическо сътрудничество във всички области»,- се казва в съболезнователната телеграма.

 

 

 

 

Съболезнования към народа на Куба отпави и руският премиер Дмитрий Медведев. В личната си страница в
Facebook Дмитрий Медведев сподели:

 

 

 

 

 

 

« Животът на Фидел Кастро беше изпълнен със събития и предизвикателства. Той не беше просто политик и ръководител. На първо място тойбеше ярка личност, лидер. Дружеските, съюзнически отношения между нашата страна и Куба са изградени с личното му участие. Последния път се чухме по телефона рез август, когато Фидел Кастро отбелязваше 90 години юбилей. Тогава живо се интересуваше от случващото се в света, в Русия, до последния момент беше запазил ума си остър и държеше в главата си много  информация. Заедно с Фидел Кастро, без преувеличение си отиде цяла епоха. Винаги ще си спомням за срещите с този невероятен човек. Изразявам най-искрените си и дълбоки съболезнования към всички роднини и близки, към целия кубински народ.»

 

 

 

 

Съболезнования към народа на Куба валят от целия свят. Президентът на Франция Франсоа Оланд наречи Фидел Кастро » въплащение на кубинската революция» и » гордостта на народа на тази страна».

 

 

Премиерът на Индия Нарендра Моди, нарече смъртта на Команданте » трагическа», а самия него » велик приятел»
Съболезнования изразиха Мексико, Боливия, Еквадор, Венецуела, граждани от цялата планета.

 

 

 

 

 

74

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;