Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро почина на 90 годишна възраст, предаде агенция Франс Прес, позовавайки се на лидера на Куба Раул Кастро, който обяви за смъртта по държавната телевизия.

 

Фидель Кастро. Архивное фото

Смъртта е настъпила в петък в 22.29 ч. местно време, 06.29 московско време, е обявил Раул Кастро. Според брата на революционера, Фидел ще бъде кремиран в събота.

 

«Кастро беше от плеядата на Великите, от хората, които променяха света. Светът ще го помни вечно», — написа руският сенатор Алексей Пушков в акаунта си в Туитър.

 

Смъртта на Фидел Кастро е загуба и за Куба, и за цялото човечество. Мащабите на личността на революционера бяха световни, така счита председателят на комитета по международните въпроси към Съвета на Федерациите в Русия

 

Фидел Кастро — кубинският революционер, държавен и политически деец е роден на 13 август 1926 година. От декември 1976 година, в продължение на 30 години, той е председател на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба, той е главнокомандващ на Революционните въоръжени сили и председател на Съвета на националната отбрана на страната.

 

 

 

Заради влошеното му здраве на 31 юли 2006 година Фидел Кастро предаде задълженията и пълномощията си в Държавния съвет и Съвета на министрите на своя брат Раул Кастро — категоричен марксист, както и Фидел.

 

Поклон пред паметта и делото на вечния Фидел Кастро!

Тагове: