Италианската космическа агенции обвини румънската кампания ARCA Space за крушението на марсианския модул «Скиапарелли», съобщи  romania-insider.com.

 

За свое оправдание основателят на фирмата Думитру Попескут заяви, че тестовете на апарата са били прекъснати, защото мястото на тяхното провеждане се е намирало недалеко от «окупирания от Русия» Крим.

 

Според предприемача, изпитателите са се опасявали, че със своите действия ще провокират конфликт между Москва и НАТО.

 

По-късно ARCA, чийто щаб-квартира от 2014 година се намира в щата Ню Мексико, отправи обвинения по адрес на италианците. Според компанията, в нейните задължения са влизали само изпитания на парашутите «Скиапараелли», които при кацането на апарата на Марс са свършили успешно работата си.

 

Според разследването на Европейската космическа агенция, проблемът с приземяването е станал факт заради неизправности в блока на инерциалните измерители и, както твърди румънската фирма, за работата на това оборудване е отговаряла италианската компания.

«Скиапарелли» е част от амбициозния проект «EкзоМарс», припомня изданието.

 

Неговата цел е да се открият следи от живот на Червената планета и да се събере информация, необходима за последваща колонизация.

 

Неудачното кацане на спускаемия апарат се превърнал в истински удар за европейската космическа програма и промишленост.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;