Актът за възстановяване и реинвестиране в Америка е най-мащабният финансов пакет в историята на САЩ, приет е през 2009 г. за стимулиране на икономиката след първата и най-трудна фаза от ипотечната криза през 2008 г.

 

Общият обем на средствата е 787 млрд долара, от тях 224 млд долара е трябвало да бъдат насочени за данъчни облекчения за бизнеса и изплащане на заплатите на работещите американци, 275 млрд долара — за държавни поръчки и кредити (приоритетни били инфраструктурните и енергоспестяващите проекти), а също 200 млрд долара за създаването на 640 хиляди нови работни места.

 

 

«Програмата от 2009 г. не помогна, защото бяха нужни още и още пари за банкрутите. Наложи се правителството да се откаже от опитите да запуши черната дупка, в противен случай щеше да пострада социалната сфера», споделя икономистът от  JP Morgan Джим Болл.

 

Според юристът и член на Конгреса на САЩ Стивън Уелъс, който започва съдебно дело срещу Барак Обама и цяла поредица от американски банки за причинени вреди в голям размер, изплащането по Акта е прекратено веднага след началото на либийската, сирийската и иракската кампании през 2011 г. По-рано американският телевизионен канал Fox News съобщи: с висока степен на вероятност може да се твърди, че властите в САЩ вместо да спасят от банкрут компаниите, са насочили средствата за финансирането на военните действия в Близкия Изток.

 

«Считам, че Обама и неговата администрация носят за това лична отговорност. Президентът на САЩ подписа Акта за помощ при банкрути буквално два месеца преди своето преизбиране. Той бързо го прокара в конгреса, за да видят това гражданите на Америка преди гласуването. Когато необходимостта от гласовете на тези хора отпадна — промениха се и неговите приоритети», — поясни Стивън Уелъс.

 

Икономистът Джим Бол счита, че Уелъс има малки шансове за успех.

«Съмнявам се, че той ще успее да осъди Обама. По време на такива кризи е невъзможно да се спасят всички. Добре е, че успяхме да предотвратим банкрута на ипотечните агенции  Fannie Mae и Freddie Mac», — поясни той.

 

Икономическият аналитик Александър Бутшаковски твърди, че шансовете на Уелъс са налице, макар и да не са големи.

«Теоретично международният съд в Хага може да привлече в съда бивш президент на която и да е страна, но такива прецеденти се случват само при военни престъпления, — така експертът коментира ситуацията със съдебното дело срещу Обама. — Не считам, че Обама ще бъде съден за нерационално използване на бюджета, защото е крайно трудно да се докаже, че средствата са използвани не по предназначение».

 

Припомняме, че бившият служител в Конгреса на САЩ юристът Стивън Уелъс реши да подаде в Хага съдебен иск срещу 44-ия президент на САЩ Барак Обама и неговата администрация, а също срещу банките  JP Morgan, Bank of America и Wells Fargo на обща стойност 41 млн долара.

Стивън Уелъс има намерение да поиска руско гражданство.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;