Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп до момента не е представил конкретната програма, която ще изпълнява администрацията му за регулирането на конфликта в Сирия. Но политикът нееднократно е подчертавал, че има намерение да предприеме решителни мерки в тази посока, той заяви и за намерението си да сътрудничи с Москва при регулирането на сирийската криза.

 

Неотдавна стана известно, че синът на Тръмп в Париж е провел среща с група привърженици на диалога между САЩ и Русия за Близкия Изток.

 

Една от организаторките на срещата между Тръмпп-младши е председателката на сирийското опозиционно Движение за плуралистично общество Ранда Касис, която е за политически промени в САР с участието на президента Башар Асад.

 

В сряда The Wall Street Journal съобщи, че най-големият син на Доналд Тръмп е провел във Франция закрита среща с група привърженици на диалога между Вашингтон и Москва за сирийския конфликт.

 

Както се отбелязва, на срещата са участвали дипломати, бизнесмени и политици, които са обсъждали «търсенето на пътища за сътрудничество с Русия».

 

Освен това, на преговорите са присъствали представители на сирийската опозиция.

 

Според автора на статията, тази среща «поставя нови въпроси по повод контактите между новоизбрания президент, членовете на семейството му и чуждите държави». В публикацията се отбелязва, че новият държавен глава по-рано нееднократно е изразявал становище за сътрудничество с Русия за Сирия, както и за съвместна борба с Москва срещу международния тероризъм.

 

Преговорите в Париж

 

Участничката в преговорите в Париж сподели за срещата с Доналд Тръмп-младши, по време на която са обсъждани пътищата за разрешаването на конфликта в САР. Ранда Касис отбеляза, че срещата се е състояла през октомври, преди президентските избори в САЩ.

 

Разговаряхме за Сирия, обменяхме идеи за това, как можем да постигнем политическо разрешение и за сключим споразумение между Вашингтон и Русия. Стори ми се, че Доналд Тръмп-младши е достатъчно прагматичен, той осъзнава сложността на сирийската криза. Считам, че той разбира: без участието на Русия не може да има политическо решение», — заяви Касис.

 

Тя подчерта, че регулирането на сирийския конфликт не се ограничава само с борбата с тероризма. Според мнението на активистката, то трябва да включва също мирен политически процес.

 

«Ние знаем много добре, че американската администрация, особено тази на Обама, винаги е провеждала двойна игра. Дори когато държавният секретар Джон Кери беше съгласен да се раздели въоръжената и т.нар. умерена опозиция от екстремистите, той не направи абсолютно нищо при връщането си в САЩ. 

 

Ние знаем много добре, че Пентагонът няколко пъти е саботирал договорите между Русия и САЩ», — добави Ранда Касис.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;