cb-trump0026_1339612561 Екипът на Тръмп набира хора, които да заемат постовете в администрацията на новоизбрания президент след неговата инаугурация. Медиите отбелязват, че политикът е готов да повери най-важните държавни длъжности на хора, които са за диалог с Русия по сирийския конфликт.

 

В новата администрация може да влезе членът на палатата на представителите на конгреса на САЩ демократът Тулси Хабард, съобщи  ABC News. Политикът, представляващ в конгреса щата Хавай, «се разглежда сериозно» за водеща длъжност в страната.

 

 Ако тя бъде назначена, ще се превърне в един от най-младите държавни дейци от висшия ешалон — тя е на 35 години. Хабард е против свалянето на Башар Асад, не подкрепя инициативата на Вашингтон за зона без полети в небето над Сирия.

Хабард се срещна с Тръмп в понеделник, 21 ноември, по инициатива на новоизбрания президент.

 

«Той ме помоли за тази среща, за да обсъдим нашата текуща политика по отношение на Сирия, борбата с терористичните групировки, такива като «Ал Кайда» и ИД, а също други външнополитически проблеми, с които се сблъскваме», — поясни конгресменът във Фейсбук.

 

Според Хабард, тя е изразила пред новоизбрания президент своите опасения във връзка с ескалацията на конфликта в Сирия и е отбелязала, че «установяването на т.нар. зона без полети би се превърнала в катастрофа за сирийския народ».

 

«Това би довело до още повече жертви и страдания, до влошаване на ситуацията с бежанците, би засилило Ислямска държава и «Ал Кайда», би довело до пряк конфликт с Русия, който постепенно би се превърнал в ядрена война», счита политикът.

 

Освен това, на поста постоянен представител на САЩ към ООН Тръмп смята да назначи губернаторът на Южна Каролина Ники Хейли. Според изданието Politico, това решение доказва, че новоизбраният президент действително тръгва към сближаване с Русия.

 

«Губернатор Хейли има успешен опит при обединяването на хора, независимо от предисторията на отношенията им и партийната им принадлежност, опит в лансирането на важни политически решения за благото на своя щат и страната ни»,  коментира Тръмп своя избор.

Никки Хейли

44-годишната Хейли, дъщеря на индийски мигранти, по време на предизборната надпревара нееднократно излиза с рязка критика към републиканеца. Нещо повече, тя подкрепя съперниците на Тръмп, сенаторите Марко Рубио и Тед Круз, но през октомври промени решението си.

 

«Когато президентът вярва, че ти можеш да внесеш съществен принос в процъфтяването на страна ни и по отношение позициите на държавата ни в света — това е призив, на който трябва да се обърне внимание», — коментира тя своето назначение.

 

По-рано Доналд Тръмп заяви, че постът съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност ще повери на Майкъл Флин, бивш шеф на разузнавателното управление към Министерството на отбраната на САЩ.

 

Флин споделя политическата позиция на Тръмп, който нееднократно подчертава, че е особено важно да се възстанови пълноценното сътрудничество с Русия. Бившият кадрови военен е сигурен, че Москва и Вашингтон са длъжни  да обединят усилията си в борбата с Ислямска държава.

 

«Ако САЩ и Русия са постоянно в конфликт помежду си, това няма да доведе до нищо друго, освен до ескалация на конфликта. Считам, че е повече от необходимо да обменяме разузнавателни данни, да си сътрудничим, да се каним един друг в центровете за управление — това няма да е никак трудно. Това ще ни помогне по-добре да започнем да разбираме нашите военни цели. Следва да постигнем това, за да могат стратегическите цели на Русия и САЩ да се съчетаят ефективно една с друга», — по-рано заяви генералът.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;