Специализираната прокуратура стартира разследване срещу чужденец, които запали българско знаме по време на безредиците в мигрантския център в Харманли, съобщи «Труд».

„Създадена е организация лицето, което е запалило българския флаг в Харманли, да бъде доведено днес в Специализираната прокуратура. Уведомена е Специализираната прокуратура, тъй като се касае за опетняване на знамето на Република България. Това е престъпление против Републиката“, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата.

 

Заедно с подпалвача ще бъдат доведени и полицейските служители, които са свидетели и очевидци на извършеното престъпление, за да бъдат разпитани като свидетели по досъдебното производство.

По думите на Арнаудова, престъплението е по чл. 108, ал. 2, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 2 години или глоба до 3000 лева.

 

„Независимо от ниската санкция СП счита, че лицето, което ще бъде доведено днес следва да бъде задържано до 72 часа“, каза тя.

По думите й е въпрос на часове това да се случи. Тя поясни, че задържаният е афганистански гражданин, самоличността му е установена, но ще бъде обявена по-късно.

 

Румяна Арнаудова увери, че ако се съберат доказателства за извършено престъпление срещу 400-те чужди граждани, задържани вчера, че прокуратурата има ресурса и капацитета да повдигне обвинение на всички тях.

 

„Ще се установи кой е свидетел и кой е извършител на престъпление“, каза тя. За целта ще бъдат мобилизирани допълнителни екипи от прокурори. По думите й по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров целият следствен отдел на Окръжната прокуратура – Хасково в момента е на място.

 

„Ако прокурорите от Харманли имат нужда от помощ за повдигане на обвинение, ще бъдат командировани прокурори на място, но ще се свърши работата“, увери тя.

Тагове: ; ; ; ; ;