Кралският военно-морски флот на Великобритания разполага с «ужасяващо малък» брой кораби и може да се сблъска с още по-големи проблеми, ако правителството не ускори разработката на планове за модернизациия на флота, пише  Guardian.

Авианосец Адмирал Кузнецов. Архивное фото

Председателят на парламентарния комитет по въпросите на отбраната Джулиан Луис заяви, че Министерството на отбраната рискува да остави страната с по-малко от 19 есминци и фрегати, което «вече е нищожно малък брой». Намаляването на това количество дори с една единица ще бъде «абсолютно неприемливо» дори за неголям период и ще направи Великобритания уязвима за външни заплахи, счита политикът.

«Ще уведомим министерството на отбраната, че те не трябва да позволяват да се случи това» , — цитира изданието думите на Луис, отбелязвайки, че около 13 кораби ще бъдат зачеркнати от ВМФ в периода 2023-2035 години.

Както считат членовете на парламентарния комитет по въпросите на отбраната, все още съществува неяснота относно плановете за замяна на остарелите кораби към 2035 г.

News Front

 

 

 

Тагове: ;