Атина има намерение да провежда суверенна политика спрямо Москва, руският флот ще продължи да има възможност да пуска котва на гръцките пристанища и ще получава необходимото снабдяване, това заяви източник от министерството на националната отбрана на Гърция.

Человек с греческим флагом на площади Синтагма в Афинах. Архивное фото

Той подчерта, че за Атина е неприемлив всеки натиск по въпроса за забраната за зареждане на руските кораби.

«Всички разговори по този въпрос са прекратени», — добави източникът.

 

«Позицията на министъра на националната отбрана на Гърция по отношение на Русия е ясна — Русия не е наш враг. Русия е наш съюзник. Наш противник е Ислямска държава и терористичните организации. Никой друг», — каза източникът.

 

На въпроса, повдиган ли е въпросът за забрана за влизане на руския флот по време на визитата в Гърция на президента на САЩ Барак Обама, източникът отговори ПОЛОЖИТЕЛНО, но, според него, «натиск не е имало».

«Дори ако Обама бе оказал натиск, ние нямаше да обсъждаме това. Имаше обсъждане и за Кипър, защото президентът на Гърция Прокопис Павлопулос каза на Обама, че ние не приемаме турските окупационни войски там»,  резюмира източникът.

 

Коментирайки думите на официалния представител на правителството на Гърция Димитрис Тзанакопулос преди визитата, че «изявлението на Обама — това не е просто изявление, а натиск», източникът възрази:

«Обама официално не е правил изявление по повод руския флот».

Московский Кремль и Кремлевская набережная в Москве. Архивное фото

Коментирайки съобщенията за доставката на гориво от страна на руските танкери за авиогрупата в Сирия, източникът подчерта, че Министерството на отбраната на Гърция няма никакво отношение по този въпрос.

 

Що се отнася до изявлението на официалния представител на руското Министерство на отбраната Игор Канешенков по повод това, че Русия не е член на ЕС и спрямо нея не се отнасят санкциите, източникът отбеляза: «Правилно».

 

По-рано западните СМИ обвиниха Гърция и Кипър в нарушаване на санкциите на ЕС, забраняващи доставката на гориво в Сирия. Обвиненията бяха свързани с това, че руски танкери, доставящи авиационно гориво за самолетите на ВКС, са пускали котва в гръцките и кипърски пристанища.

Министерството на отбраната на Русия на свой ред подчерта, че действащите вътре в ЕС «интриги, ограничения и санкции по никакъв начин не се отнасят до руската авиогрупа».

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;