1473428104

Турция ще отвори границите си с ЕС за бежанци, ако Европейският съюз продължи с вражеската си политика към Анкара, заяви президентът Реджеп Ердоган в петък.

 

Европарламентът в приетата по-рано резолюция призова да се спрат преговорите за влизането на Турция в ЕС в светлината на политика на турските власти, което предизвика острата реакция на Анкара. Според премиера Бинали Йълдъръм, документът няма за неговата страна никаква юридическа сила.

 

«Предприета е следната стъпка: да влезе ли Турция в ЕС или не? Събрали се 30-40 човека и казали «не». Вие никога не сте имали правилно и честно поведение спрямо човечността. Ние приемаме три милиона бежанци, а вие започвате да мрънкате, когато  при вас дойдат 50 хиляди човека. Чуйте, ако вие отидете още по-далече по въпроса, то да знаете, че ще отворим граничните пунктове», — каза Ердоган по време на речта си в Истанбул на конференцията «Жената и демокрацията».

 

Еврокомисията в началото на ноември в годишния си доклад за прогреса, постигнат между Турция по пътя й към ЕС, отбеляза провала в политиката на Анкара в сферите на гражданското общество, правата на човека и свободата на словото. Европа не одобрява дискусиите за възстановяване на смъртното наказание на фона на арестите на политическите противници на властта.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;