Представителят на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че Русия може да приложи същите мерки към чуждестранните кореспонденти, ако бъдат изгонени руските журналисти от Европа, съобщи кор. на БНР от Москва.

 

На редовния си брифинг Захарова заяви, че Москва ще приложи същите мерки към западните кореспонденти работещи в Русия, ако Европа започне да притеснява и гони руските журналисти, работещи на нейна територия.

 

Тя припомни как в края на миналата година на кореспондента на полското издание Gazeta  Wyborcza  Вацлав Радзивинович му беше прекратена акредитацията за работа в Русия, след като полските власти принудиха руския журналист Леонид Свиридов, работещ в Полша, да напусне страната.

 

Варшава експулсира Свиридов, след като беше обвинен, че работи за руските специални служби.  В едно от коментарните предавания на руската държавна телевизия Захарова заяви, че резолюцията на ЕП за борба с пропагандата на трети страни е информационно престъпление. При наличието на  толкова истински заплахи като тероризъм, фундаментализъм, както и създаването на хранителна среда за тях под формата на национализъм и ксенофобия, вниманието на международната общност се отклонява в съвършено погрешна посока, каза още тя.

 

Захарова добави още, че хората се нуждаят от информация, която не съвпада с тяхната гледна точка, тъй като само така могат да мислят и анализират самостоятелно. Тя подчерта, че в Русия никога не е имало дискриминация по отношение на западните журналисти.

У нас никога не е имало каквато и да било дискриминация. Позволени са всякакви въпроси, всички събития са отворени за журналисти … Мисля, че никой не може да ни упрекне, че се отнасяме дискриминационно към когото и да било, заяви Захарова.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;