Авторът на съзнателно сътворените лъжливи новини Пол Хорнър заяви в интервю за The Washington Post, че той е «виновен» за това, че на изборите в САЩ е победил Доналд Тръмп.

Экран телефона с приложением Facebook. Архивное фото

«Моите сайтове (според думите му, те са около десет, бел.ред) често бяха споделяни от привърженици на Тръмп. Считам, че Тръмп попадна в Белия дом заради мене. Неговите последователи въобще не проверяват фактите — те споделят всичко, което им е угодно и вярват на всичко, което им е угодно», — заяви той.

 

 

Хорнър, 38-годишен американец, публикуващ статии на сайта за лъжливи новини National Report и на други подобни интернет ресурси, е известен със своите измислени истории: например, за това, че той е британският уличен художник Банкси (всъщност неговата личност и до днес не е установена, бел.ред.) или за това, че Барак Обама е забранил изпълнението на националния химн на всички спорни мероприятия. WP го нарича «импресарио на империята за лъжливи новини във Фейсбук».

 

 В периода на предизборната кампания той активно измисля новини на политически теми. Много от тях са индексирани от Google News като новини, отбелязва изданието.

Според Хорнър, който сам нарича себе си по-скоро активист и сатирик, а не «лъжец и трол», Тръмп е станал президент  точно защото «хората вече не проверяват фактите».

«Той просто говори всичко, което иска, а хората му вярваха, а когато се оказа, че това не е истина, на хората им беше все едно, защото те вече бяха приели това за чиста монета. Това наистина е плашещо»

 

Хорнър обяснява, че е писал новините, за да се «повесели» и да направи така, за да могат привържениците на Тръмп «да изглеждат като идиоти». Според него, това е трябвало да повлияе негативно върху кампанията на републиканеца.

Центральный офис газеты The Washington Post в Вашингтоне, США. Архивное фото

«Но сега той е в Белия дом. Поглеждайки назад, считам, че вместо да навредя на кампанията, аз й помогнах. И усещането от това е отвратително», — отбеляза Хорнър.

 

Той признава също, че не е писал измислени новини за Хилъри Клинтън, защото «ненавижда Тръмп».

Отбелязваме, че интервюто на Хорнър е взето от вестник, който активно подкрепяше кампанията на Хилъри Клинтън и който понесе много критики за целенасоченото отрицателно отношение към Тръмп.

 

По-рано порталът BuzzFeed изясни, че за последните три месеца преди изборите в САЩ лъжливите новини са изпреварвали реалните по коефициент на читаемост — т.е. те по-често са били коментирани, лайкнати и споделяни.

Една от последните истории на Хорнър е, че Барак Обама с президентски указ е анулирал резултатите от изборите, това е споделено във Фейсбук стотици хиляди пъти.

 

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;