BГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата си с британския премиер Тереза Мей призова европейските държави по примера на Великобритания да платят своите военни разходи до изискуемия от алианса минимум, в противен случай ще си развалят отношенията със САЩ, пише  The Times.
Както отбелязва изданието, Столтенберг е похвалил британското правителство за взетото решение да отдели достатъчна част от бюджета за военни цели и е подчертал:
«Вие вдъхновявате всички с вашия пример. Увеличаването на разходите за отбрана в Европа е важно за поддържането на трансатлантическите връзки, за честното разпределяне на бремето между Европа и САЩ».
В съответствие с препоръките на НАТО страните-членки трябва да изхарчат за отбранителни цели 2 % от БВП за година, но този минимум се спазва само от четири страни — Великобритания, Полша, Естония и Гърция, докато болшинството от другите страни от Европа отделят средно за отбрана по 1.4 %, се казва в материала.
Нежеланието на европейските страни да финансират собствените си въоръжени сили бе разкритикувано от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, припомнят журналистите от изданието.
По време на предизборната кампания Тръмп отбеляза, че не желае европейските съюзници «да използват» САЩ за гарантиране на собствената си отбрана, а иска те да внасят своя дял в системата на колективната защита, се подчертава в статията.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ;