Британското издание  The Guardian се опитва да разбере, какво иска Путин от Тръмп. Точно този въпрос журналистът от вестника Люк Хардинг изнася в заглавието на статията си и през целия текст търси отговора.

 

«Има основания да се твърди, че Владимир Путин ще устрои на Доналд Тръмп достоен прием в Кремъл, какъвто той спретна на Силвио Берлускони или Герхард Щрьодер. Голяма е вероятността между тях да започне истинска мъжка дружба, както това се случи с гореназованите политици.

 

Почти е вероятно разузнаването на Русия и САЩ да си споделят данни за Сирия, а и в някои други аспекти».

 

Британските служби «се вълнуват, не изтичат ли по този начин в Москва тайните на Лондон, които Вашингтон получава от първа ръка».

 

«Няма съмнения, че Путин ще поиска Тръмп да признае принадлежността на Крим към Русия, а също и да се откаже от отстраняването на Башар Асад от властта в Сирия. Освен това, президентът на Русия ще се опита да се договори с президента на САЩ за подялба на сферите на влияние в света — Путин иска минимум да възстанови контрола над бившите републики от СССР и бившите страни от соцлагера».

 

 

Разбираемо е, че в отговор на тези любезности Москва ще трябва да предложи нещо на Вашингтон, отбелязва журналистът.

 

«Тръмп също ще поиска нещо от Путин, но какво може да предложи Русия, освен смекчаването на злобния тон  в разговорите си с Вашингтон?

 

Нима ще предаде Сноудън, — размишлява авторът и веднага стига до извода, че нищо не може да се промени в тази игра. — Това е такова дребно нещо, че явно не си струва усилията, хвърлени от Путин в подкрепа на Тръмп в продължение на последната година, годината на активна предизборна кампания в САЩ. Има мнение, че Кремъл има компромат срещу Тръмп, който притежава някъде из Русия недвижим имот. Но и това не обяснява лансирането на съперника на Хилъри Клинтън за президент».

 

 

До отговора на зададения въпрос в заглавието на статията аналитикът така и не достига. Президентът на Русия отново се оказа непредсказуем и напълно неясен за западните умове.

 

Ще се наложи да почакаме до встъпването на Тръмп в длъжност — когато ще започнат някакви движения.

 

Но тога вече ще трябва да констатираме фактите, а не да оценяваме перспективите или да прогнозираме.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;