Делегация високопоставени чиновници от Турция пристигна в Крим.

 

 

41

 

 

 

 

Тази седмица в Москва пристигна важна делегация от Турция. Руската столица посетиха членове на турския парламент, представители на управляващата партия, представители на едрия бизнес и неправителствени отганизации.

 

 

 

 

След като гостите в едно от предаванията на руската телевизия, нарекоха руският президен Владимир Путин

» приятел», заминаха на посещение в Крим.

 

 

 

 

 

 

 

42

Делегацията от Турция- политици, депутати, представители на бизнеса пристигнаха в Крим за среща с бизнес кръговете, с кримските татари живеещи на полуострова и разбира се, с представители на властта.

Само преди година отношенията с Турция, бяха меко казано ужасни, и на крачка от война. А днес турска високопоставена  делегация, състояща от политици, действащи депутати, бизнесмени, начело с братовчеда на Ердоган посещават Крим. Което е ясен знак за признаването на полуострова и проява на уважение към Русия.

Делегация от Турция оглави влиятелния турски политик и братовчед на президента на Турция Реджеп Таийо Ердоган- Мехмет Мутлу.

Преди да замине за Крим турският политик направи важно заявление в ефира на телевизия Царьград.

« Русия и Турция са дружествени държави, ние сме наследници на две империи. Именно в тази връзка, смятам, че отношенията ни трябва да бъдат колкото може по-тесни. Ние можем да дадем огромен принос за развитието на човечеството. Но определени кръгове и личности са против нас и искат да развалят отношенията ни. И точно в тази връзка, ние трябва да се стараем да бъдем колкото може по-близки, а и освен това в географското пространство Турция и Русия игаят много важна роля. И това е важно за мира по целия свят и за човечеството. И затова, Путин и Ердоган, трябва да бъдат близки приятели, да се разбират един друг, и така тези два лидера ще могат да дадат много полителни неща за света.»

 

 

 

 

 

 

 

 

Интервюто може да гледате тук:

 

 

 

 

 

По такъв начин, можем да видим положителна динамика в развитието на отношенията между Русия и Турция- хора от най-близкото обкръжение на Ердоган не само, че говорят за потенциала на руско-турските отношения, но и признават Крим за руска територия.

 

 

 

 

 

» Отношенията между Москва и Анкара, сега са в много добро състояние, от момента на свалянето на руския самолет. От тактически отношения вървим вече към стратегически. Ние се срещахме с Вас и в моментите когато отношенията бяха изключително тежки.»- коментира лидерът на Евразийския съюз от местните власти Хасан Дженгиз.

Москва и Анкара имат общи интереси, и по въпросите с  борбата срещу антиправителствените сили.

Припомняме, че неотдавна Турция заяви, че предизборната кампнания на кандидатът на демократите в САЩ Хилари Клинтън, е получава финансиране и от организацията на Фетулах Гюлен включително, който се смята  отговорен за опита за преврат в Турция това лято.

Към настоящият момент има условия, благодарение, на които става възможно » стратегическото сътрудничество, и дори сътрудничество между Руската Федерация и Турция- отбелязва руския политолог Никита Данюк.

Политологът подчерта, че до скоро да- Турция действително, е била  стратегически опорна точка на САЩ и колективния Запад в пространството на Близкия Изток и Северна Африка, но ситуацията рязко се променя след летниянеуспешен опит за държавен преврат, показвайки на Турция, че за Запада тя е също просто инструмент.

Умението и класата на Русия и руската дипломация за водене на конструктивна външа политика, и стремежът за създаване на добър международен политически климат, я превръщат в желан и уважаван партньор.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;