Губернаторът на щата Южна Каролина Ники Хейли ще трябва да се превърне в крупен играч, според плановете на Доналд Тръмп за рестартиране на отношенията с Русия, пише  Politico. В сряда стана известно за намеренията на новоизбрания президент на САЩ да я назначи на поста постоянен представител в ООН.
Някои наблюдатели, пише изданието, видяха в това доказателство, че Тръмп има намерение да се придържа към своето обещание за по-тясно сътрудничество с Москва. Защото Хейли няма значим опит във външната политика и по-скоро ще следва указанията на президента на САЩ.
Обявявайки за избора си, Тръмп похвали Хейли, наричайки я специалист по сключване на сделки, при това той подчерта:

«Имаме намерение да сключим много сделки».

Но, подчертава изданието, работата в ООН ще се превърне в изпитание за новия постоянен представител на САЩ, на която не й се е налагало до момента да се договаря на световно ниво. Ще й се наложи да работи по «спешни въпроси на живот и смърт», по които Русия с нейния опитен постоянен представител Виталий Чуркин вече отдавна е главен антагонист на Америка.
 Както заявява за изданието неназован експерт, следящ ситуацията в ООН, на този етап все още не е ясно  какво ще се случи по-нататък. Той подчертава:
«Понастоящем САЩ и Русия в Съвета за сигурност са в конфликт. Ще продължат ли да правят това и в бъдеще или ще има своеобразно презареждане? Дявол знае».
Изданието отбелязва, че Москва и Вашингтон в ООН се противопоставят един на друг по такива въпроси, като Сирия и Украйна. Освен това, САЩ обвиняват Русия в провеждането на хакерски атаки над структури, свързани с преминалите в Америка президентски избори. Независимо от това двете страни си сътрудничат в редица направления, например, по въпроса за ядрената сделка с Иран.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;