Германия трябва да увеличи разходите за въоръжаване на армията до 2% от БВП. Контактът с Турция не бива да се прекратява, а в публичността отново трябва да се завърне придържането към факти и доказани истини, съобщи кор. на «24 часа» в Германия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел днес в Бундестага по време на обсъждането на бюджета, в който тя по традиция се изправя пред опозицията и също така представя плановете си за следващата година.

 

Речта й бе първата поява пред парламента след обявяването на намерението й да се кандидатира за четвърти път за канцлер. В нея тя коментира и най-належащите проблеми пред управляващите не само в Германия, но и в цяла Европа – войната в Сирия, тероризма, бежанската криза. Меркел говори и за проблемите, които дигитализацията носи със себе си, най-вече за поставянето под съмнение на ценности и общоприети човешки норми.

Трябва да подсилим важните за нас ценности не само у дома, но и заедно с европейските ни партньори и Съединените щати, по целия свят.

 

Меркел заяви и че Германия трябва да увеличи бюджета си за въоръжаване до 2% от БВП, ако иска да гарантира сигурността си. Канцлерът критикува намерението на Доналд Тръмп да извади САЩ от тихоокеанското търговско споразумение и похвали подписването на споразумението между Европа и Канада, давайки го за пример за насърчаване на бизнеса.

 

По отношение на Турция заяви, че чува сигналите на Анкара за желание за повече диалог и ще им откликне, но това не означава, че ще премълчава нередностите, които стават там.

Тагове: ; ; ;