Британската Палата на лордовете утвърди Закон за пълномощията на следствието, известен като Snooper’s charter. Законопроектът дава на полицията и спецслужбите безпрецедентни пълномощия за следене на граждани.

Бывший сотрудник ЦРУ и Агентства национальной безопасности США Эдвард Сноуден. Архивное фото

Източник за вестник Financial Times твърди, че проектът, представен още през 2012 година от тогавашния министър на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей (сега премиер), ще стане закон към края на ноември.

 

Законът задължава интернет-провайдърите, операторите на мобилни връзки и доставчиците на програмно обезпечение да пазят информацията за мрежовата активност на клиентите си в продължение на година. Достъп до данните ще получат спецслужбите и правителствените организации, по чиято молба информацията за ползвателите може да бъде разшифрована.

 

Подобни действия ще бъдат позволени само в отделни случай, например, когато полицията се опитва да установи източник на журналистическа информация, отбелязва изданието.

 

Освен това, спецслужбите ще получат правото на пряк взлом на компютри и други устройства на граждани, но само при наличието на заповед. Заповедите ще бъдат издавани от специален орган, състоящ се от назначен от правителството комисар и независими съдии.

 

От самото начало срещу законопроекта се изказваха юристи, учени и редица крупни телеком компании, включително  Apple, Google, Microsoft, Facebook и Twitter.

«Отхвърляме всички предложения, които заставят компаниите целенасочено да занижават сигурността на своите продукти с помощта на дешифриране и каквито и да било други средства», — се казва в изявлението на компаниите.

 

Ръководителят на Националния съюз на журналистите на Великобритания Мишел Стейнстрит нарече новия закон «драконовски» и противоречащ на демократичните принципи.

«Нашият профсъюз се бори активно срещу приемането на този неоправдан и драконовски законопроект. Секретното следене на журналисти и техните източници е нарушение на демократичните принципи и правата на гражданите за достъп до информация», — заяви Стейнстрит в интервю за агенция Sputnik.

News Front

Тагове: ; ; ;