Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик напуска Държавния департамент и започва работа в руска фирма. Това съобщи самият дипломат в профила си в туитър.

Уорлик, който в момента е съпредседател на т.нар. Минска група в посредническите преговори между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах ще подаде оставка на 31 декември.

 

От 1 януари 2017 г. той ще е вече част от най-голямата руска юридическа кантора «Егоров, Пугинский, Афанасиев и партньори». Уорлик се присъединява към екипа през януари и ще отговаря за работата с американските и международните клиенти, развитието на стратегическите отношения и по въпросите на законодателството и държавната политика.

 

Джеймс Уорлик ще работи за руската фирма след повече от 30 години служба в Държавния департамент на САЩ. В България посланическият му мандат бе от началото на 2010 г. до 2012 г. Преди да да дойде у нас Уорлик е бил генерален консул на САЩ в Москва, откогато датират и контактите му с бъдещите му работодатели.

 

През 1993 г. Дмитрий Афанасиев, който преди това е работил няколко години в САЩ, се присъединява към Николай Егоров и Борис Пугински. Егоров е бил състудент на Путин в юридическия факултет на Ленинградския университет. Егоров оглавява офиса в Петербург, Пугински в Москва, Афанасиев открива филиал във Филаделфия, съобщава Уикипедия.
Кантората се развива интензивно. Към 2006 г. в нея работят близо 100 души с годишна печалба 24 милиона долара, съобщава «24 часа».

 

Фирмата има офиси и във Вашингтон, Киев, Лондон. В класациите за Европа традиционно се нарежда сред първите юридически кантори по брой на служителите и по размера на печалбата.

 

По време на престоя си у нас Уорлик бе известен с ексцентричното си поведение и бе любимец на медиите. Посланикът дори се снима в известен български сериал. На светски събития редовно позираше с красавици. На снимката той е с любимата си преводачка, която се озова на поста съветник на Румяна Бъчварова в МВР и може да бъде забелязана в повечето правителствени делегации да превежда на премиера Бойко Борисов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;