Депутатите от Европарламента приеха в сряда за резолюцията за противодействие на руските средства за масова информация, най-опасни от които нарекоха агенция Sputnik и телеканал RT, предаде кор. на РИА Новости.

От 691 депутати, участващи в гласуването, в подкрепа на документа гласуваха 304 човека, против — 179, въздържали се — 208.

 

 

 

 

Против руските медии така, както срещу терористите

Депутаты Европарламента во время голосования. Архивное фото

В резолюцията «Стратегически комуникации на ЕС като противодействие на пропагандата от трети страни», която бе инициирана от депутата от Полша Анна Фотига, се твърди, че Русия оказва финансова подкрепа на опозиционни политически партии и организации в страните-членки на ЕС, използва двустранните междудържавни отношения за разбиване на европейската общност. Основни заплахи за ЕС и неговите партньори от Източна Европа, според резолюцията, е агенция Sputnik, телеканал RT, фонд «Руссский мир» и федералната агенция  «Россотрудничество».

 

В документа се твърди, че Москва води по отношение на ЕС «враждебна пропаганда». Авторите на резолюцията приравняват противодействието срещу Русия с борбата с «Ислямска държава» и призовават Еврокомисията и страните-членки на ЕС допълнително да финансират проекти за контрапропаганда. По-рано европейският портал  EU Observer съобщи, че за целта работната група на ЕС за информационното противодействие на Русия ще получи бюджет в рамките на 1 милион евро.

Студия международного информационного агентства и радио Sputnik в ЭкспоФоруме

Документът съдържа формулировки, граничещи с предложението да се вкара цензура над руските СМИ, отправени са призиви към страните от ЕС да предложат «конкретни юридически инициативи, за да станат по-ефективни и отговорни към решаването на проблема с дезинформацията и пропагандата».

Авторите на документа говорят за необходимост от плурализъм в СМИ и свобода на информацията.

Приетият документ носи препоръчителен характер и не е задължителен за изпълнение от страните-членки на ЕС.

 

Реакцията на  Sputnik

Студия международного информационного агентства и радио Sputnik. Архив

Агенция  Sputnik се обърна към международните организации, такива като ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ и «Репортери без граници» с молба да вземат мерки, за да спрат ограничаването на свободата на СМИ в ЕС и да предотвратят последствията от резолюцията.

 

Главният редактор на Sputnik Маргарита Симонян заяви в писмо, че резолюцията на Европейския парламент нанася удар по авторитетни руски СМИ и цели спирането на работата им в ЕС.

«Нещо повече, резолюцията в прав текст противоречи на собствените нормативи на ЕС в областта на правата на човека и свободите на СМИ, на член 19 от Международния пакт за гражданските и политически права, член 11 от Хартата на ЕС за основните права и резолюцията на ЕС от 11 декември 2012 година от Стратегията за цифровата свобода във външната политика на ЕС», — се отбелязва в писмото.

 

 

Критика на резолюцията

 

Документът още преди гласуването бе подложен на критика от страна на редица евродепутати. Според мнението на депутата от Испания Хавиер Коусо, «е безотговорно да се поставят на едно ниво такава държава като Русия и Ислямска държава.

На пленарной сессии Европарламента в Страсбурге

Испанският евродепутат, изрази становището на колегите си от групата, той посочи, че в резолюцията се игнорира пропагандата от страна на САЩ «по легитимацията на техните неотдавнашни нахлувания», например в Ирак, водещи към регионален хаос», а също собствената пропаганда на ЕС по отношение на трактовката на Евросъюза за демокрация «като единствено възможна». В тази връзка групата на Коусо изиска да се признае на Русия статута на «ключов партньор на ЕС и ключов глобален играч», а също да се снемат санкциите и да се възобнови споразумението РФ-ЕС.

 

«Русофобска диващина»

Москва по-рано обеща да реагира на действията на Европарламента. Членът на комитета на Държавната дума по международните въпроси Сергей Железняк нарече документа «русофобска диващина».

 

На свой ред членът на комитета по международните въпроси към Съвета на Федерациите на Русия Игор Морозов отбеляза, че действията на европарламента са кощунствени и цинични, а представителите на ЕС са длъжни «да си дадат сметка, че в случай на подобни неприятелски стъпки» отговорът на Москва ще бъде «много твърд».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;