Москва е готова да се изградят добри, взаимоизгодни и равноправни отношения със САЩ, разчита на взаимност от страна на Вашингтон. Русия отбелязва, че терминът «презареждане» вече е компрометиран, заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. Архивное фото

По-рано новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би искал да се разбере с руския лидер Владимир Путин. При това Тръмп отбеляза, че не подкрепя идеята за ново «презареждане» в отношенията между Москва и Вашингтон.

 

«Бих искам да припомня думите на президента Путин, той нееднократно и по различни поводи говори за желанието да се изградят добри, взаимоизгодни и равноправни отношения със САЩ. Т.е. в дадения случай президентът винаги е отбелязвал, че разчита на взаимност от страна на Вашингтон», — каза пред журналисти Песков, припомняйки, че в момента » в състоянието на нашите двустранни отношения има какво да се желае».

 

«Едва ли е възможно още да се навреди на тези отношения. Те са напълно на дъното, но без съмнение, ние разчитаме на това, че диалогът ще бъде възстановен, ще започне нелесен и не бърз процес на извеждането на отношенията в конструктивното русло», — добави прессекретарят на руския държавен глава.

 

 

Представителят на Кремъл отбеляза, че «може да се съгласи» с оценката на Тръмп, че новата форма в отношенията с Москва не е задължително да се презарежда.

Избранный президент США Дональд Трамп. Архивное фото

«Думата наистина е толкова много компрометирана, защото последствията от това рестартиране наистина не са тези, които бихме искали да видим. Терминът в дадения случай няма никакво значение, главното е наличието на желание и демонстрирането на готовност да се тръгне към нормализация на отношенията», — каза Дмитрий Песков.

 

Терминът «презареждане» в руско-американските отношения възникна по време на първия президентски мандат на Барак Обама. През 2009 г. държавният секретар Хилъри Клинтън и външният министър на Русия Сергей Лавров заедно натиснаха копчето, което символизираше «рестартирането». По-късно този процес спря, в това число на фона на плановете за разполагане в Европа на обекти от системата на американската ПРО.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;