Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би искал да се разбере с руския лидер Владимир Путин, но не подкрепя идеята за «презареждане» на отношенията между страните, съобщи вестник  The New York Times.

Избранный президент США Дональд Трамп. Архивное фото

Както отбелязва изданието, на срещата с журналистите Тръмп е споделил, че е разговарял с Путин след победата на изборите, но републиканецът е отказал да разкрие детайли от разговора.

 

«Тръмп каза, че би било яко, ако той и Путин се разберат. Но той отхвърли каквото и да е затопляне на отношенията, които биха могли да се нарекат «презареждане», — пише изданието.

 

«Не бих използвал този термин след всичко, което се случи», — цитира The New York Times думите на новоизбрания президент.

 

Съобщава се още, че Тръмп само в общи черти е засегнал въпросите за външната политика. В частност, политикът е заявил за необходимостта да се спре «безумието, което се извършва днес в Сирия».

 

Дональд Трамп. Архивное фото

Путин проведе телефонен разговор с Тръмп на 14 ноември. Политиците имаха еднаква оценка за състоянието на отношенията между Москва и Вашингтон, наричайки го неудовлетворително, те изразиха становища в подкрепа на активната работа за тяхната нормализация.

 

Терминът «презареждане» в руско-американските отношения възникна по времето на управлението на Барак Обама. Тогава държавният глава на САЩ и държавният секретар Хилъри Клинтън говореха за необходимостта от подобряване на взаимоотношенията с Москва.

 

През 2009 г. Клинтън и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заедно натиснаха копчето, символизиращо «рестартирането». Резултат от «рестартирането» бе споразумението за намаляване на ядрените въоръжения и договорът за транзит на военни товари на НАТО в Афганистан през Русия.

 

По-нататък «презареждането» се провали, в това число на фона на плановете за разполагане в Европа на системи на ПРО на САЩ.

Както отбеляза още през февруари тази години премиерът на Русия Дмитрий Медведев, ако трябва да се презареждат отношенията между Русия и САЩ, то това може да стане само на принципно нова, равноправна, справедлива и спокойна основа.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;