Министърът на отбраната на България в оставка Николай Ненчев е обвинен за сключения договор за ремонт на самолетите МиГ-29. Ненчев пристигна в следствието в София със своя адвокат и лидер на ДСБ Радан Кънев. Това е вторият министър на Реформаторския блок, който обвинен тези дни. По-рано министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов бе обвинен заради турските ваксини.

 

«Бях призован във връзка с договора, който сключихме с Полша. Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен във всичко онова, което съм правил през тези години», каза пред журналисти министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, след като излезе от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, предаде «Фокус».

 

На въпроса в какво го обвиняват министърът в оставка отговори:

«На мен ми е малко странно, да не кажа смешно. Обърнете внимание — че съм нарушил интересите на чуждата фирма «РСК МиГ».

 

„Натискът върху мен беше огромен затова, че съм се придържал строго към българския национален интерес и към интересите на нашите коалиционни партньори», поясни той.

 

Според Ненчев, обезпокоително всичко това, което се случва. Радан Кънев, който е един от адвокатите на министър Ненчев, от своя страна коментира:

«Стил на прокуратурата е в България е да прави пиар стратегия от досъдебни производства. Не е наш стил».

 

Според държавното обвинение Николай Ненчев е накърнил материалните интереси на фирма „РСК МиГ” със сключването на договор с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите.

 

Договорът с руската фирма за ремонт на самолетите е сключен доста отдавна – преди 2014 г. и до момента не е бил прекъснат, уточнява бТВ.

От прокуратурата поясниха, че накърняването на финансовите интереси на „РСК МиГ” е вторична част от обвинението, тъй като не е трябвало да бъде сключван нов договор с Полша, без да бъде отменен старият и действащ с „РСК МиГ”.

Към този момент сумата, за която става въпрос, не е ясна.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;