Няма нищо лошо, докато дойде новият президент, който ще назначи свой служебен кабинет, да има парламент и кабинет, който работи.

 

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Емил Кошлуков, според когото „най-добрата идея“ е правителството в оставка може да продължи да изпълнява функциите до януари.

 

Дали ще направи Плевнелиев служебен кабинет, който  предполагам, че юридически е малко проблемен при работещ  парламент, тук да назначава кабинет, или ПФ ще направи същото нещо, някакво междинно правителство докато дойде Радев е все тази. Няма голяма разлика, практически.

 

Най-добрата система в Европа, това е немската, където половината парламент се избира мажоритарно, другата половина пропорционално.

 

Кошлуков e категоричен, че 100-процентовата мажоритарна система е отхвърлена от почти всички европейски страни и трябва да се търси междинен вариант:

 

Но да ми кажете, че махаме магарето от каруцата и слагаме кон …  Да!  Кон е, не е магаре, но пак се возим на каруца, а може да караме «Мерцедес». Така че, когато говорим за системи, трябва да отчетем какво можем да направим, за да бъде ефикасно за всички нас, да се връщаме към парната машина е глупаво, тя е отхвърлена, но може да използваме малко по чиста енергия, нали, да не е с въглища. Това е немската, която е разработена. Има и други модели по света, в Европа, в ЕС има над 70 варианта на избирателна система.

 

Технически няма как парламентът да свика Велико народно събрание, обясни Кошлуков, който е категоричен, че президентът Радев не може и не би посмял да преосмисля членството на България в НАТО.

Тагове: ; ; ; ;